Technické muzeum vystavuje
historické gramofony

Technické muzeum vystavuje
historické gramofony

21. 5. 2014

Vývoj gramofonového průmyslu v Čechách v letech 1890 až 2014 přibližuje prostřednictvím sbírek Muzea elektrotechniky a médií při Národním technickém muzeu v Praze výstava nazvaná Hudba ve spirále. Hlavní důraz klade na individuální reprodukční stroje - tedy gramofony a fonografy, kterých soustředila na osm desítek.

"Historie gramofonového průmyslu zaznamenala renesanci. Věřím, že obliba vinylových desek a klasických gramofonů bude pokračovat," řekl ředitel muzea Karel Ksandr.

I tento trend totiž historická expozice zaznamenává, když představuje moderní gramofony firmy SEV Litovel a produkci společnosti GZ Media, někdejší "gramofonky" v Loděnicích. Loni vyrobila přes deset milionů klasických gramofonových desek, z nichž 99 procent vyváží do čtyř desítek zemí.

Autoři výstavy René Melkus a Jan Hosťák v expozici hravou formou přibližují technologický vývoj tohoto média: od nejstarších záznamů do cínové folie, voskových válečků a šelakových desek, přes vinylové singly a dlouhohrající desky, až k deskám s digitálním záznamem. Návštěvníci se přesvědčí, že domácí fonografy a gramofony, oděné do skříněk kopírujících vkus své doby, měly často líbivé tvary. Dnes jsou vnímány jako svým způsobem podmanivá umělecká díla, která zrcadlí technologickou vyspělost designérů.

Přehledný vývoj nejrůznějších podob gramofonu je nastíněn v časové ose za pomoci dobových reálií, formou jednotlivých "pokojíčků" po zhruba dvou dekádách. K navození autentické atmosféry přispívají ukázky dobové hudby, která jednotlivé epochy provází.

"Poslední podobně laděná výstava tu byla před patnácti lety, proto by byla škoda nádherně restaurované přístroje nevystavit - mnohé z nich vypadají jako přímo z obchodu," dodal Melkus. Výstava Hudba ve spirále potrvá v muzeu na Letné až do konce října.

gramofony
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.