Evropané se musí připravit
na pozdější a nižší penze

Evropané se musí připravit
na pozdější a nižší penze

16. 5. 2012

Ministři financí států Evropské unie nyní dostali zprávu, která se nečte dobře. Dokument o 470 stranách nazvaný \"Zpráva o stárnutí 2012\" nastiňuje chmurné perspektivy budoucích penzistů ve stárnoucí Evropě. Její obyvatele varuje, že budou muset pracovat déle a dočkají se nižší penze. Ze zprávy s předstihem citoval server EUObserver.

„Vzhledem k očekávanému dynamickému vývoji v oblasti porodnosti, délky života a migrace, je v příštích desetiletích předpovídána dramatická změna ve složení obyvatelstva Evropské unie. Očekává se, že populace za 50 let bude jen o málo větší, ale mnohem starší než teď,“ uvádí zpráva.

Evropská unie by podle předpovědí měla v roce 2040 mít 526 miliónů obyvatel, což je nárůst asi o pět procent. Predikce ovšem nepočítají s dalším rozšířením o zvláště lidnaté země jako je Turecko. 

Pracovní síla začne klesat

Největší část obyvatelstva bude nadále tvořit skupina ve věku 15 až 64 let. Jestliže ale ještě předloni tvořila tato skupina 67 procent celku, v roce 2060 už to bude jen 56 procent. „Lidé starší 65 let budou tvořit mnohem větší část (narůst ze 17 na 30 procent) a ti ve věku 80 let a více (nárůst z 5 na 12 procent) budou téměř stejně početní jako skupina mladých,“ předpokládají autoři zprávy.

Pracovní síla do roku 2020 sice mírně poroste s tím, jak se do pracovního procesu bude zapojovat více žen, ale pak bude následovat už jen úbytek a trend nezvrátí ani imigranti.

Očekává se, že v EU za 50 let ubude 12 procent pracujících. To je 27,7 miliónu lidí. V jednotlivých zemích Unie se ovšem situace liší. Zatímco v Irsku v roce 2060 očekávají reálný nárůst počtu pracujících o celou čtvrtinu, v Rumunsku pokles o asi 40 procent.

S tím, jak klesá porodnost a prodlužuje se délka života, bude se měnit poměr mezi velikostí skupiny pracujících a důchodců, kterých výrazně přibude. Nejvíce v Maďarsku, na Slovensku, v Polsku a Rumunsku. Nejlépe v tomto ohledu na tom budou Dánsko, ´Velká Británie a Irsko. Úplně špatně na tom nebude ani Česká republika vzhledem k vyšší porodnosti z posledních let, která by navíc měla do roku 2060 mírně vzrůst, a započatým reformám důchodů i rozpočtovým škrtům, píše se v dokumentu.

Posun věkové hranice penzí

Autoři zprávy v souvislosti se stárnutím populace a poklesem pracovní produktivity nepředpokládají ani významnější růst ekonomiky. Do roku 2020 očekávají růst okolo 1,5 procenta, v další dekádě pak 1,6 procenta a následně pokles na zhruba 1,3 procenta.

Ještě před třemi lety byli experti v odhadech velkorysejší. Teď říkají: „Stárnutí bude mít podstatný dopad na rozpočty v téměř všech členských státech. Dopady budou patrné už během příštího desetiletí. Stárnutí obyvatelstva představuje hlavní překážku pro udržitelnost veřejných financí.\"

Autoři zprávy tvrdí, že i když některé země včetně Česka započaly s reformami penzí, opatření jsou stále nedostatečná. Zejména prý bude třeba posunout věkovou hranici pro odchod do důchodu a upravit penzijní výhody. Zejména tedy platy, \"v závislosti na očekávané délce života\" a uzpůsobit pravidla pro uplatňování starších osob na trhu práce.

důchody Evropská unie penze senioři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.