Nejvíce si povídají
senioři žijící v páru

Nejvíce si povídají
senioři žijící v páru

26. 5. 2014

Čeští penzisté žijící v páru spolu komunikují v porovnání s ostatní populací nejčastěji, třetina z nich si spolu popovídá nejméně sedmkrát v týdnu nebo častěji. Ve čtvrtině domácností sdílejí své zážitky rodiče s dospělými dětmi a tudíž i dospělé děti žijící u rodičů. Téměř každý pátý Čech, i když žije ve vícečetné domácnosti, však přiznal, že si s ostatními členy rodiny skutečně popovídá jen jednou za týden nebo vůbec. Vyplývá to z průzkumu agentury ppm factum.

Lidé ve věku 15 až 85 let si spolu s ostatními členy rodiny opravdu v klidu popovídají a sdílejí své zážitky v průměru čtyřikrát za týden. Ženy jen mírně častěji než muži.

Zatímco u nejmladší kategorie 15 až 24 let je frekvence sdílení zážitků v rodině stejná u obou pohlaví, po pětadvacítce už si ženy v rámci rodiny s ostatními členy povídají podstatně častěji - asi 4,5 krát za týden, zatímco muži asi 3,3 krát za týden.

Situace se mění až po padesátce, kdy najednou ženy své sdílení v rámci rodiny omezují a muži naopak komunikaci směrem k rodinným příslušníkům zvyšují. Ve věku 55-64 let tedy komunikují obě pohlaví stejně, a to 3,5 krát za týden. Ženy si tuto frekvenci sdílení věcí směrem do rodiny drží stále na stejné úrovni, zatímco muži dále s rostoucím věkem komunikují častěji. Muži ve věku 65-85 let uvádějí, že si v rámci rodiny opravdu povídají dokonce 5,2 krát týdně.

Kromě lidí, kteří žijí samotní v domácnosti, spolu nejméně své zážitky s ostatními členy rodiny sdílejí lidé ve věku 55 až 64 let, kteří žijí v páru už bez dětí (29 procent), ale zcela překvapivě čtvrtina společně bydlících mladých dvojic ve věku do 34 let.

Míra sdílení svých radostí i starostí s blízkou rodinou je kromě jiného velmi úzce spjata s pocitem spokojenosti, méně už s pocitem štěstí. "Podstatně více spokojených lidí je mezi těmi, kteří jsou více propojení vzájemnou komunikací v bezprostředním osobním kontaktu, nikoliv tedy povrchně a útržkovitě přes sociální sítě, a sdílením toho, co se kolem nich děje," zjistil průzkum.

životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.