Vybíráte nábytek na zahradu?

Vybíráte nábytek na zahradu?

28. 5. 2014

Během jara a léta navštěvujete sousedy, popíjíte víno či vychlazené pivo, to vše v pohodlném křesle či lehátku. Že chcete také zvát hosty na svou zahradu, ale nemáte je kam usadit? Pořiďte si pohodlný zahradní nábytek. Stačí si vybrat.

Na trhu existuje celá řada nábytku na zahradu vyrobeného z různých materiálů od tropických dřevin a švédské borovice po lehký hliník, elegantní ratan nebo moderní tahokov. Některé materiály se navíc dají velmi pěkně kombinovat, a tak si můžete vytvořit sestavu podle svých představ. Jak je to vlastně s trvanlivostí jednotlivých materiálů a s jejich údržbou?  

Zahradní nábytek z nových materiálů
Umělý ratan je imunní vůči vodě i sluníčku. Nejedná se o nábytek, který se hodí výhradně na zahradu. Můžete ho klidně umístit i do vhodného interiéru. Výhodou tohoto nábytku je stálobarevnost, dlouhá životnost a téměř nulová potřeba údržby – postačí vlažná voda a hadřík k otření. Tento nábytek by neměl být vystavován teplotám nad 40 °C a v zimě teplotám pod 0 °C. V období mrazů, by totiž mohlo dojít k popraskání materiálu.  

Lehká elegance a nulová údržba
Vedle ratanu naše zahrady a zahrádky často zdobí nábytek ze slitiny mědi a hliníku označované názvem dural. Oproti čistému hliníku je nepatrně těžší, zato až pětkrát pevnější a tvrdší. Nábytek je vysoce odolný vůči korozi a vyniká výraznou elegancí. Některé židle jsou vybaveny vyplétanými plochami a praktickými područkami ze dřeva, proto vypadají hezky i v kombinaci se dřevem.  

Moderní nábytek z tahokovu chráněný povrchovou úpravou Elotherm pro ochranu před korozí, poškozením a povětrnostními vlivy je prakticky bezúdržbový. V pevném rámu je umístěna kovová mřížovina s oky různých tvarů. Jedná se o moderní, funkční, pohodlné a bezúdržbové posezení.

Pro příznivce dřeva
Milovníci dřeva upřednostní patrně nábytek z pevného teaku, meranti nebo ze švédské borovice.  Zahradní nábytek z tropického teaku barvy medu je vysoce odolný proti plísním a škůdcům, nároky na jeho údržbu jsou přitom minimální. Vysoký obsah teakového oleje a kaučuku chrání železné spoje před korozí, takže tento nábytek můžete umístit i k blízkosti bazénu.

O teakové dřevo nemusíte pečovat, očekávejte však v takovém případě, že časem změní zbarvení na vkusnou stříbrno-šedou patinu. „Výše uvedená změna barvy přitom nijak neovlivňuje vlastnosti dřeva,“ říká Lenka Karásková, produktová manažerka ze společnosti Mountfield.

Odolná švédská borovice
Švédská borovice je díky svému původu podstatně odolnější a tvrdší než středoevropský druh. Provádět ošetření povrchu dřeva se doporučuje nejméně 1x za sezónu. Při znečištění nábytku stačí použít vodu s přídavkem saponátu, opláchnout jej a utřít. Místa s poškozeným povrchem přebruste jemnou brusnou houbičkou, natřete mořidlem o vhodném odstínu a nakonec regeneračním (údržbovým) olejem. Nábytek chraňte před deštěm, například krycí plachtou. V zimním období jej ukládejte do suchých větraných prostor.

Na co nezapomenout?

Při nákupu dřevěného zahradního nábytku si přeměřte tloušťku desky stolu. Musí být silná alespoň 2,8 cm, protože teprve potom si můžete být jisti její pevností. Prohlédněte si příčky sedací a opěrné části křesel – pokud jsou blízko u sebe, výrobce na zákazníkovi nešetřil. Křesla by měla mít ergonomicky tvarovaný sedák nebo opěrnou část. Zjistěte, zda je polstrování v ceně křesla. Rozumným vodítkem při výběru je i délka záruky – na trhu najdete zahradní nábytek dokonce se zárukou sedm let.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.