Jaroslav Uhlíř: Dnes už
pohádka není vzácnost

Jaroslav Uhlíř: Dnes už
pohádka není vzácnost

4. 6. 2014

Pohádka nebo film byly dříve podle skladatele Jaroslava Uhlíře pro děti mnohem větší událostí a zážitkem, než je tomu nyní. "Je toho až moc, rozplizává se to, dítě má mít i jiné zájmy, než se pořád válet u televize," myslí si Uhlíř. Osmašedesátiletý skladatel populární i filmové hudby, zpěvák a herec dostane na letošním zlínském dětském filmovém festivalu Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež.

"Dřív se vědělo, kdy a v kolik hodin bude pohádka, a každý se na to těšil. Teď to jede pořád, není to žádná vzácnost," podotkl Uhlíř. Na druhou stranu je podle něj také díky speciálním dětským kanálům dostatek práce a možnost uplatnění hudby pro děti. "Jde jen o to vyhrnout rukávy a jít do toho, možnosti tu jsou," uvedl Uhlíř, který naposledy pracoval na hudbě k nové pohádce Jana Svěráka Tři bratři, jež bude mít premiéru v srpnu.

Skladatel říká, že má stále duši dítěte. "Hezky to řekl pan Werich: 'Už abych byl zase mladej'. Akorát rozdíl je v tom, že jak člověk nemládne, tak zapomíná," poznamenal Uhlíř. Současné děti jsou podle něj "daleko odvázanější". "Ale v dobrém slova smyslu, v životě se neztratí," řekl umělec, kterého děti také nabíjejí. "Mají moc energie, ale zase jim to musíte odevzdat, je to vzájemný ping-pong," sdělil.

Za nejpůsobivější snímek svého dětství považuje Uhlíř sovětský film Žatva. "Lístek do kina stál korunu, eskymo 50 haléřů, dostal jsem dvě koruny, koupil si dvě eskyma a šel. Bylo to o synovi kulaka, který nechce do družstva, syn ho přes lásku k jedné dívce přesvědčí, že ano. Pořád jsem na to chodil. Doma jsem pak vzal velký prádelní hrnec a odzpíval dvouhodinový scénář i s písničkou. Do toho hrnce to hezky znělo," podotkl Uhlíř. Píseň si prý dosud někdy s manželkou zpívá.

Ocenění na letošním festivalu podle Uhlíře patří také jeho dlouholetému spolupracovníkovi Zdeňku Svěrákovi. "Ten tady už ale cenu dostal, tak je to v pohodě," uvedl Uhlíř, který je podle programové ředitelky festivalu Markéty Pášmové prvním skladatelem, který uznání festivalu získal.

Uznání se začalo na festivalu oficiálně udělovat v roce 1997, jeho prvním držitelem byl zlínský režisér hraných filmů pro děti a mládež Josef Pinkava. V dalších ročnících jej získali například Václav Vorlíček, Břetislav Pojar, Jiřina Bohdalová, Jiří Lábus, loni to byla Jitka Molavcová. Festival se letos koná 54. rokem.

hudební skladatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.