Odbojář Balabán,
jeden ze Tří králů

Odbojář Balabán,
jeden ze Tří králů

5. 6. 2014

Po okupaci Čech, Moravy a Slezska nacistickým Německem a následném zřízení protektorátu v roce 1939 patřil podplukovník Josef Balabán, který se narodil před 120 lety, 5. června 1894, vedle podplukovníka Josefa Mašína a štábního kapitána Václava Morávka k legendární odbojové skupině Tří králů. Díky přísnému dodržování konspiračních opatření se skupině podařilo přečkat likvidaci první garnitury odboje proti nacismu.

Rodák z Obor u Dobříše se vyučil strojním zámečníkem. Po narukování do armády v roce 1914 se stal o rok později příslušníkem československých legií v Rusku, v jejichž řadách se zúčastnil bitev u Buzuluku či střetnutí s bolševickými oddíly. Po návratu do nově vzniklého Československa v dubnu 1920 se stal v hodnosti poručíka příslušníkem armády.

V roce 1938 byl už podplukovníkem a pracoval na ministerstvu národní obrany. Po nacistické okupaci měl zajišťovat umísťování vojáků z povolání do civilních služeb. To však byla jen jedna, viditelná, část Balabánovy činnosti. Od jara 1939 se totiž aktivně zapojil do odbojové organizace Obrana národa, od léta už byl členem užšího vedení a spolu s dalšími se mu podařilo vybudovat vynikající zpravodajskou a zároveň diverzní skupinu. Ta měla síť nejen v Praze, ale kontakty i v Brně, Plzni a dalších městech, a převzala nejdůležitějšího agenta Františka Moravce - proslulého Paula Thümmela. O to byly její depeše londýnské vládě cennější.

Po pokusu o atentát přímo v Berlíně na "druhého muže Třetí říše" Heinricha Himmlera, který unikl smrti jen náhodou (vlak pro technickou poruchu přijel na jiné nádraží), se však začala kolem Balabána stahovat síť gestapa. Ten ještě z obavy před infiltrací gestapa do největší odbojové organizace Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD) stačil dát do provozu vlastní vysílačku, ale při jedné z konspirativních schůzek byl 22. dubna 1941 po krátké přestřelce a zranění dopaden a zatčen. Vzdor krutým výslechům a mučení nepodlehl, nic nevyzradil, a dokonce se mu podařilo dezinformacemi získat čas, aby jeho přátelé mohli vysílačku přemístit. Když v Protektorátu nastoupil Reinhald Heydrich a bylo vyhlášeno stanné právo, byl Josef Balabán 3. října 1941 popraven.

V roce 1946 byl Josef Balabán in memoriam povýšen do hodnosti plukovníka, v roce 1947 do hodnosti brigádního generála a v květnu 2005 do hodnosti generálmajora.

hrdinové
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.