Britský veterán utekl
z ústavu na oslavu D

Britský veterán utekl
z ústavu na oslavu D

7. 6. 2014

Devětaosmdesátiletý Brit Bernard Jordan zmizel jako duch z domova seniorů v jižní Anglii, aby se coby veterán vylodění v Normandii mohl připojit k oslavám Dne D. Personál pečovatelského domu ho začal pohřešovat už ve čtvrtek ráno, a obrátil se proto na policii v Sussexu. Práci jí usnadnil Jordanův kolega z války, který policii zavolal, že bývalý starosta města Hove je v pořádku ve Francii.  

Veterán královského námořnictva si vzal vojenské medaile a připojil se nenápadně ke kolegům, které na oslavu do Francie vezl autobus. Podle prvních zpráv mu vedení pečovatelského domu zakázalo ze zdravotních důvodů na oslavu Dne D odjet, ředitelství to ale podle stanice BBC později popřelo.

„Personál se pro něj snažil získat místo v organizovaném zájezdu s Britskou královskou legií, ale protože o to požádal na poslední chvíli, už to nešlo,“ snažil se vysvětlit ředitel zdravotní služby spravující pečovatelský dům Peter Curtis. „Pan Jordan je plně soběstačný, může chodit, kam chce, což také většinou dělá. Nikdo mu na oslavy jet nezakázal,“ vysvětloval.

Faktem je, že personál ústavu muže nahlásil jako pohřešovaného policii, protože se Jordan nevrátil z pravidelné procházky do města a neřekl nikomu, ani kam jde. Oblékl se údajně do pláště do deště a pod něj si vzal slavnostní vojenskou uniformu s připíchnutými medailemi.  

Jordan se zúčastnil vylodění v Normandii, poté žil v Hove po celý život a jeho starostou se stal jako vážený občan v 90. letech. V pečovatelském domě žije od ledna. Po návratu z války se oženil se svou milovanou manželkou Irenou.

Na oslavu vylodění v Normandii přijelo několik set veteránů. Většina jich jsou devadesátníci, s účastí na dalším kulatém výročí vylodění už nepočítají…

2. světová válka
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.