Únik před vedrem nabízí
podzemí tvrz Dobrošov

Únik před vedrem nabízí
podzemí tvrz Dobrošov

11. 6. 2014

Únik před současným vedrem nabízí návštěvníkům předválečná pevnost Dobrošov na Náchodsku. Teplota v chodbách a sálech 40 metrů pod zemí se i v nynějších teplotách pohybuje mezi šesti až osmi stupni Celsia.

"Teplota v podzemí je téměř celý rok stejná, teplý vzduch sice vniká šachtami dovnitř pevnosti, ale spíše se sráží na stěnách a při dlouhodobém vedru se tvoří dokonce mlha," řekl správce Dobrošova Josef Farář. Podle něj návštěvnost dobrošovské pevnosti pravidelně stoupá, když vysoké teploty během prázdnin trvají déle než týden. "Lidé pak už mají dost ležení u vody a jdou se zchladit do podzemí, to každý rok pociťujeme," uvedl Farář.

Lidé, kteří míří do dobrošovského podzemí, by měli být dostatečně oblečeni. Návštěvníci, kteří si teplé oblečení zapomenou, mají v omezeném počtu možnost zapůjčení v pokladně pevnosti. I přes teplejší oblečení je změna teploty o více než 20 stupňů Celsia při sestupu do chodeb pevnosti pro mnoho lidí šokem. "Je to jako když vás polijí ledovou vodou, po chvíli si ale člověk na nižší teplotu zvykne. Přesto, že jsem byl oblečený, tak jsem se na konci prohlídky už těšil zase ven do toho vedra," sdělil jeden z návštěvníků.

Dobrošovská pevnost byla postavena, aby společně s dalším pohraničním opevněním chránila stát proti rozpínajícímu se Německu. Za protektorátu byla pevnost uzavřena a po roce 1945 byla opuštěna až do 60. let. První návštěvníci do pevnosti vstoupili 1. května 1969. V posledních letech si ji ročně prohlédne zhruba 35 000 lidí.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.