Portál Top Lékař otevřel
novou sekci pro seniory

Portál Top Lékař otevřel
novou sekci pro seniory

18. 5. 2012

Lékař Vám sdělí diagnózu, navrhne léčbu, předepíše léky, zodpoví na první dotazy, vysvětlí nejasnosti. Stejně ale máte nutkání dozvědět se o své nemoci co nejvíce. Pokud má počítač, zpravidla začne pátrat na internetu. Ten je zaplaven všemožnými informacemi a radami, ovšem ne vždy jsou to informace a rady lékařů. Spoléhat se na neznámé zdroje může být proto velmi nebezpečné. Jedním ze spolehlivých zdrojů je například portál www.toplekar.cz. Jaké informace nabízí a pro koho je určen jsme se zeptali Mgr. Jaroslava Klapala, ředitele akciové společnosti WIDEFIELD, která server Top Lékař provozuje.

TOP lékař dnes patří k předním portálům, který přináší informace z oblasti zdraví a zdravotnictví. Čím se liší Top Lékař od ostatních portálů?

Především jsme chtěli, aby běžný uživatel - laik dostal na jednom místě validní a srozumitelné informace z oblasti zdraví a medicíny, kde bude mít garanci důvěryhodnosti informací. Internet jich nabízí nepřeberné množství, ale pouze některé zdroje mají obsahovou kvalitu a není vždy jednoduché je vyhledat. Pro běžného uživatele je těžké posoudit, kterým informacím může věřit a kterým ne. Obzvláště, když na takovém serveru najde kromě informací z oblasti medicíny také horoskopy, astrologii, recepty, seznamky atd. Top Lékař spolupracuje s takovými institucemi jako 1. LF UK a s řadou špičkových lékařů. Důvěryhodností a kvalitou poskytovaných informací se, myslím, odlišujeme zejména.

Váš portál mimo jiné prezentuje nejlepší lékaře, působící v České republice, které doporučili přímo jejich kolegové. Jakým způsobem lékaři své Top kolegy vybírali?

Tady bych asi napřed vysvětlit myšlenku „top lékaře“. My jsme vycházeli z určitého předpokladu, že pokud chceme lidem poradit dobrého, tedy zejména odborně zdatného lékaře s nadprůměrnými léčebnými výsledky, tak je nejlépe se ptát přímo odborníků na danou oblast medicíny. Proto jsme se plošně lékařů zeptali, na koho by se ten který lékař obrátil, pokud by měl zdravotní problém on anebo jemu blízká osoba, zejména v rámci vlastní specializace. A abychom nedostávali pouze výsledky nejšpičkovějších lékařů v ČR, zeptali jsme se na kvalitní lékaře nejenom v rámci celé ČR, ale i lokálně. Záměrně jsme tedy nestavěli otázku „kdo je podle Vás nejlepší ortoped v okrese Zlín a v celé ČR?“, protože víme, že objektivně vybrat na určitou problematiku „nejlepšího“ lékaře prostě nejde. Ani sebelepší metodika takového posouzení Vám správný výsledek nezaručí, když do hry přichází velká řada faktorů, která může výsledek značně zkreslit. Proto jsme hledání kvalitních lékařů přenesli na lékaře samotné. Zeptali jsme se tedy těch nejpovolanějších, tedy jich samotných, na jejich subjektivní názor a jsme přesvědčeni, že s přibývající kvantitou těchto vstupů se bude do velké míry objektivizovat i výsledná mapa kvalitních lékařů a lékařských zařízení.

Jaké lékařské kapacity s Vaším portálem spolupracují? Můžete vyjmenovat některé lékařské osobnosti?

Velice si vážíme spolupráce s 1. LF UK, která je sama o sobě zdrojem řady špičkových odborníků – od současného děkana prof. MUDr. Tomáše Zimy, DrSc. až po prof. MUDr. Jana Štěpána, DrSc., který se dlouhodobě věnuje problematice osteoporózy a sexuologa doc. MUDr. Jaroslava Zvěřinu, CSc. Spolupráci jsme ale navázali také s řadou mimopražských odborníků, za všechny uveďme očního lékaře prof. MUDr. Pavla Rozsívala, CSc. Všichni tři výše zmínění vedou na našem portále specializované poradny. A to jsem uvedl jen namátkou lékaře, kteří by mohli poskytnout užitečné rady především seniorům.

Údaje o nemocech a jejich léčbě jsou velmi citlivé, jak hlídáte pravdivost a úplnost informací ve vašich článcích?

Vycházíme z našeho motta „odborné informace srozumitelnou formou“. V praxi to znamená, že informace na portálu by měla být obsahově správná, ale musí být zároveň zpracována tak, aby byla dobře pochopitelná pro laika. Čerpáme informace od samotných lékařů, případně nám je lékaři či pokročilí studenti medicíny kontrolují. Informace pak už eventuelně upravíme do srozumitelné podoby.

Lidí si informace o nemocech a jejich léčbě vyhledávají na internetu stále častěji. O které rubriky na vašem portále mají největší zájem?

U nás na portálu vedou informace o laboratorních hodnotách (typu krevní obraz, bilirubin atd.), tím je náš portál v českém prostředí výjimečný. Lidé velmi často navštěvují i informace o nemocech, vyšetřeních a tematické poradny. Rádi si rádi přečtou publicistické články, které jim přinesou mnohdy praktické a využitelné informace. Jsme ovšem zároveň databází všech lékařů a zdravotnických zařízení, na kterou je navázané jejich hodnocení. Pochopitelně tedy návštěvníky portálu velmi využívaný je náš vyhledávací a hodnotící systém lékařů a zdravotnických zařízení.

Nedávno jste rozšířili vaše stránky o sekci Senioři. Jaká témata mohou lidé v této sekci nyní najít?

Tvorba tematických okruhů jako se sekce „senior“ je obecně cesta, kterou hodláme jít. Víme, že je pro uživatele atraktivnější, než kdyby si měl informace určitého zaměření vyhledat v rámci nemocí, prevence, vyšetření, publicistiky atd. Jedním z témat, které je, řekl bych, stále trochu opomíjeno, je právě téma zdravotních potíží potkávající obvykle lidi po šedesátce a s tím spojených problémů. Nejde nám však například o suchopárný výčet nemocí, ale snažíme se poradit a poukázat, co všechno může být pro staršího člověka problém a jak ho eventuálně řešit. Nevyhýbáme se přitom ani choulostivějším tématům, jako je otázka sexu, či praktickým tématům výživy a řízení motorových vozidel. Do budoucna by se měla celá sekce rozrůstat jak co do témat, tak co do jejich obsahové naplněnosti. Tomuto tématu se chceme intenzivněji věnovat, proto se náš portál stal jedním z partnerů geriatrického kongresu, který se bude konat na konci srpna, ze kterého se naším čtenářům pokusíme zprostředkovat to nejzajímavější.

Mohou čtenáři - senioři posílat konkrétní dotazy vašim spolupracujícím lékařům?

Ano, uživatelé portálu mohou posílat své dotazy prostřednictvím tematických poraden.  Nicméně zde musím upozornit, že tato možnost bude po dobu letních prázdnin pozastavena, neboť bychom nebyli schopni garantovat v době hromadně čerpaných dovolených lékařů smysluplné reakční časy. Návštěvník nicméně může často najít odpověď na svůj dotaz v rámci předchozích dotazů.

nemoci nemocnice zdraví
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.