Alzheimerova choroba:
metla lidstva 21. století

Alzheimerova choroba:
metla lidstva 21. století

13. 6. 2014

Někteří lékaři o ní hovoří jako o globální metle 21. století. Alzheimerovu nemoc má nyní v Česku na 140 tisíc lidí a se stárnutím populace nemocných přibývá. V roce 2050 může být těchto pacientů až 225 tisíc. "Ve zdravotnických a sociálních zařízeních se jich přitom léčí minimum, tři čtvrtiny jsou v péči rodin, kterým se dostává jen velmi malé, nebo žádné pomoci," upozorňuje předsedkyně České Alzheimerovské společnosti (ČAS) Iva Holmerová.

Politici by podle ní už měli začít řešit zajištění péče o nemocné i pomoc rodinám a přijmout národní akční plán pro Alzheimerovu nemoc. "Permanentně politiky oslovujeme, ale stále bez výsledku," uvedla Holmerová a připomněla, že národní plány v USA či Francii například podpořili prezidenti.

Alzheimerova nemoc narušuje myšlení, paměť i úsudek. Pacient "bloudí" ve světě zdravých, potřebuje trvalou pomoc okolí. U nemocných nastává zrychlené stárnutí mozku. S věkem postižených přibývá: v 65 letech trpí Alzheimerovou demencí pět procent lidí, v 80 letech třetina.

Nemoc byla pojmenována po Aloisi Alzheimerovi, od jehož narození uplyne v sobotu 150 let. V Německu v roce 1907 popsal výskyt takzvaných plaků v mozku jako příčinu demence u jedné pacientky. Podle Holmerové by se v Česku měl spíše připomínat Oskar Fischer, který ve stejném roce v Praze popsal dvanáct případů pacientů s mozkovými plaky.

Podklady pro národní plán, které připravila Česká Alzheimerovská společnost, počítají i s učebními programy pro zdravotníky, sociální pracovníky nebo třeba policisty, aby věděli, když najdou dezorientovaného člověka, jak k němu přistupovat. "Protože Česko stále Plán Alzheimer nemá, vytvořili jsme v Praze 8 vlastní Plán Alzheimer. V jeho rámci pořádáme setkání s dětmi ze školek, učiteli nebo policií," řekla Holmerová, která působí také jako ředitelka a primářka Gerontocentra v této městské části.

ČAS vydala řadu osvětových brožurek, například pro pečující rodiny, a v projektu Bezpečný návrat vybavuje nemocné identifikačním náramkem. Pořádá i osvětové besedy pro veřejnost. "Potkáme se příští týden s učitelkami mateřských škol a dětmi, předvedeme jim dětskou knížku Kouzelný magnetofon o tom, jak se stárne. Je to vlastně dětská učebnice, ze které se děti dozvědí, jak mohou pomáhat starším lidem.

 

Alzheimerově choroba
* neurodegenerativní onemocnění mozku, při kterém dochází k postupné demenci. Nemocný ztrácí paměť i běžné návyky, schopnost orientace v čase a prostoru, přestává být schopen komunikace i samostatného pohybu, nepoznává své blízké.
* patří mezi nejobávanější nemoci současnosti
* v roce 2010 trpělo nemocí přes 35 milionů lidí a počet nemocných se za každých 20 uplynulých let prakticky zdvojnásobil. Ještě v roce 1980 žilo na světě s touto nemocí na 11 milionů osob, o 20 let později 20 milionů a v roce 2004 přes 25 milionů. Podle odhadů odborníků má být v roce 2020 na 66 milionů nemocných a v roce 2050 až na 155 milionů.
* v Česku trpí tímto onemocněním 140 tisíc lidí
* Alzheimerova choroba je celosvětově čtvrtou až pátou příčinou úmrtí a neexistuje na ni žádný účinný lék. Její průběh je ale možné ovlivnit způsobem života, který člověk vedl před propuknutím nemoci. U lidí s aktivním životním stylem a bohatým duševním životem je průběh nemoci pomalejší. Mozku prospívá učení se novým věcem, luštění křížovek, hraní her náročných na pozornost, četba, cestování a pohyb. Nežádoucí naopak je nečinnost, deprese a pití alkoholu.
* u někoho choroba vypukne i ve 40 letech, po 65. roce života se však rozvíjí nejvíce. Lidé starší 85 let mají poloviční šanci, že se u nich rozvine demence.
* léčba nemoci patří k nejdražším. Podle údajů z roku 2010 vzrostly světové náklady na léčbu demence na 604 miliard dolarů (12 bilionů korun). Největší část nákladů na nemoc tvoří finance na dlouhodobou péči o nemocné v léčebnách. Kdyby se částka vydaná na léčbu nemoci promítla do obratu fiktivního podniku, hravě by se stal největší firmou světa.
* mezi známé oběti nemoci patří například bývalý americký prezident Ronald Reagan, skladatel Maurice Ravel, spisovatelé Terry Pratchett či Iris Murdochová, fotbalista Ferenc Puskás, herečky Rita Hayworthová či Annie Girardotová nebo herci Charles Bronson, Peter Falk či Jiří Císler.

Alzheimerova nemoc
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.