Hrad Helfštýn se promění
ve velkou muzejní dílnu

Hrad Helfštýn se promění
ve velkou muzejní dílnu

16. 6. 2014

Ve velkou muzejní dílnu se příští víkend (21.6. - 22.6.) promění středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Na jeho nádvořích se představí profese, které jsou jinak ukryty za zavřenými dveřmi muzejních pracoven. Prostor zde dostanou například archeologové, ornitologové či konzervátoři. Akce s názvem Helfštýnské ateliéry je letošní novinkou v turistické sezoně. Podle kastelána Jana Laura by se mohla stát na hradě tradicí.

"V muzeích pracují spousty zajímavých osobností, řada profesí však stojí v pozadí a usilovnou práci odborníků často ani nemůžete spatřit. Děje se za zavřenými dveřmi pracoven, dílen a depozitářů. Správa hradu Helfštýn si vytyčila nelehký cíl, když se rozhodla poodhalit, co vše probíhá za muzejní oponou," řekl kastelán.

Návštěvníci hradu se budou moci seznámit například s prací archeologů, se kterými si budou moci vyzkoušet hledání kovů detektorem, následné zaměřování a překreslování nálezů. Přerovští ornitologové chystají ukázku odchytu ptáků, pracovnice výstavního a programového oddělení provedou zájemce ve výtvarném a aranžérském koutku sestavováním návrhů výstavy nebo plakátů. V historické mincovně budou připraveny zajímavosti o těžbě, zpracování a používání drahých kovů v mincovnictví.

Akce Helfštýnské ateliéry je pořádaná jako nultý ročník. Odkazuje na několik pracovišť Muzea Komenského v Přerově. Muzeum spravuje přerovský zámek, některé domy na Horním náměstí v Přerově, ornitologickou stanici Ornis se záchrannou stanicí zraněných živočichů a i hrad Helfštýn.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...