Jak starý partner je pro mě tak akorát?
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak starý partner je pro mě tak akorát?

8. 4. 2017

V mém věku si už nemůžu nikoho najít, protože muži chtějí mladší partnerky. Tuhle větu si často myslí nebo říkají padesáti a více leté dámy. Je to mýtus nebo pravda?

Jen se kolem sebe rozhlédněme, kolik spokojeně žijících párů tvoří mladší muž a starší partnerka. Jak to tedy je? Chce každý osamělý šedesátník zbytek života prožít výhradně s o mnoho let mladší ženou?

Pracovníci jedné seznamky analyzovali anonymní data svých uživatelů, protože se snažili zjistit, zda na tvrzení, že starší muž hledá zásadně mladší ženu, opravdu něco je. Potvrdilo se, že většina padesátnic a výše považuje hledání nového partnera za předem prohraný boj.

Chlapi chtějí jen mladé? Omyl

Využívání internetových seznamek tyto dámy označily za frustrující, vyčerpávající a zbytečné. Ženy ve věku šedesát až šedesát devět let uváděly, že si představují partnera o nejvýše pět let mladšího a nejvýše šest let staršího. Muži ve věku šedesát až šedesát devět let, kteří hledají partnerku, by rádi dámu o rok mladší. Někteří sice připouštějí, že by přivítali i partnerku mladší výrazněji, ale nanejvýš o deset let, více ne. Nic tedy nenasvědčuje tomu, že by si starší muži představovali život po boku co možno nejmladší ženy. Ano, slyšíme dobře, ideální je pro ně žena mladší jen o jeden rok.

„Seznámil jsem se přes internet s atraktivní pětapadesátiletou dámou, ale po pár schůzkách jsem pochopil, že jí nejde o mě, ale sonduje, jak jsem na tom finančně,“ vypráví sedmdesátiletý pan Jiří. Je deset let vdovec, dosud úspěšně podniká. Za tu dobu zkusil navázat několik vztahů se ženami a nakonec začal žít se svou o dva roky starší přítelkyní z dětství. „Potkali jsme se náhodou v obchodě. Začali jsme si povídat, pak jsme šli párkrát na výlet a zjistili jsme, že je nám spolu dobře. Syn mi říká: Táto, máš na mnohem mladší, vždyť jsi zdravý a fešák, mohl bys mít o dvacet let mladší ženskou. Nechápe, že od určitého věku je pár let nahoru či dolů vlastně úplně jedno,“ vypráví Jiří.

Musí nám spolu být dobře

A další příběh. Rozvedený osmapadesátiletý Vítězslav žije s pětašedesátiletou Věrou. Seznámili se přes společné přátele. „Kamarádky Věrce říkají, že jsem s ní jen kvůli tomu, že mě má bývalá vyhodila z bytu, že nemám moc peněz a že ji využívám. Protože jinak bych přece s ženskou nad šedesát nebyl, že muž v mém věku klidně může mít ženu něco málo přes čtyřicet. Uráží mě to. Vůbec nechápou, jak je nám spolu dobře. Věra je krásná, moudrá a hodná, kam se na ni nějaké čtyřicítky hrabou,“ vypráví Vítězslav.

„Samozřejmě, že model starší muž a mladší žena existuje a existovat bude,“ upozorňuje psycholog Petr Šmolka. „Stejně tak jako muži preferují ženy mladší, existují a budou existovat ti, kteří dávají přednost partnerkám starším. Ne vždy je to třeba brát jako výběr z nouze, naopak, takové vztahy mohou zejména ve vyšším věku dobře fungovat. Pokud se takto dají dohromady už zralí lidé ve vyšším věku, je totiž méně nebezpečné, než když si třicátník vezme čtyřicátnici a po dvaceti letech zjistí, že má doma stárnoucí paní, zatímco na něj v zaměstnání dělají oči pěkné třicátnice,“ vysvětluje.

Hledání partnera nevzdávejte

Ve vyšším věku se zkrátka smývají rozdíly mezi tím, zda je někdo o rok či dva starší či mladší. U partnerů, kteří se dávají dohromady kolem šedesátky, je totiž mnohem podstatnější, zda mají podobný zdravotní stav, podobné životní zkušenosti a představy o dalším životě. Proto nejsou výjimkou už zmiňované případy, kdy šedesátiletý muž nehledá mladou ženu, ale spojí svůj život s dámou stejně starou i starší.

Výsledky průzkumu jedné seznamky jasně naznačují, že padesáti a víceleté ženy, které nechtějí žít samy, by rozhodně neměly podléhat pocitu, že každý jejich vrstevník se otáčí zásadně po studentkách v minisukních. Hledání partnera ve vyšším věku je sice obtížnější než ve dvaceti, ale to neznamená, že je třeba se ho vzdát kvůli nějakým mýtům či podivným poučkám, kolik že by ideálně partneři měli mít let. Je to vlastně jedno, protože krachem mnohdy končí zdánlivě ideální partnerství, zatímco ty na pohled úplně nerovné či podivné vztahy vydrží.

vztahy a sex
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.