Hudební kat Jan Rejžek
si nikdy nebral servítky

Hudební kat Jan Rejžek
si nikdy nebral servítky

21. 6. 2014

Hudební kritik a publicista Jan Rejžek svými nekompromisními soudy a řízným stylem budí pozornost médií a nelibost některých známých osobností. Velkou publicitu měl například jeho konflikt se zpěvačkou Helenou Vondráčkovou. Pamětníkům je znám z časopisu Melodie, poslechových diskoték i jako odvážný člověk, který před revolucí uvedl před veřejnost pro tehdejší režim nežádoucího Václava Havla. Současníci názory tohoto svérázného glosátora dění ve společnosti, který 21. června oslaví šedesátiny, mohou znát například z kritických pořadů České televize a z novinových sloupků.

Rejžek se narodil v Táboře, vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově. Zpočátku psal o sportu, později se začal věnovat hudbě, filmu a televizi. V 80. letech publikoval v časopisech Melodie, Gramorevue a dalších a pořádal po celé republice poslechové diskotéky. Přispíval i do samizdatových Lidových novin. Kromě toho příležitostně uváděl rockové a folkové festivaly. Na jednom z nich, v Lipnici nad Sázavou, pozval v roce 1988 na pódium tehdejšího předního disidenta Václava Havla, čímž vyvolal nadšení mezi odpůrci komunistů a nelibost režimu.

Po sametové revoluci krátce pracoval v Kanceláři prezidenta republiky a byl i tiskovým mluvčím Občanské demokratické aliance (ODA). Od roku 1994 uváděl v bývalém českém vysílání Rádia Svobodná Evropa živá vysílání a hudební pořad Kaleidoskop. S Vladimírem Justem pak připravoval pro ČT drsně kritickou Katovnu. Se stejným formátem přešel do Šestky Českého rozhlasu s pořadem nazvaným Kritický klub Jana Rejžka. Byl jedním z moderátorů pořadu ČT art Artefakta. Jeho sloupky vycházely například v denících Lidové noviny a Sport a v týdeníku Reflex. Rejžek je i autorem dvou básnických sbírek.

osobnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.