Pozor na klíšťata, riziko
kousnutí je nyní nejvyšší

Pozor na klíšťata, riziko
kousnutí je nyní nejvyšší

20. 5. 2012

Riziko kousnutí klíštětem je v těchto teplých dnech na nejvyšším, tedy desátém, stupni a potrvá podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu minimálně do pondělí. Ministerstvo zdravotnictví proto radí lidem při pobytu v přírodě používat repelenty a pravidelně prohlížet oděv a tělo. Od klíšťat hrozí klíšťový zánět mozku a lymská borelióza. Tato onemocnění mohou mít velmi neblahé následky především pro děti a seniory.

Kromě použití repelentu by si lidé neměli sedat ani lehat v porostech a vstupovat do křovin, zejména na okraji lesa a vodních toků. Vhodné je oblečení z hladké světlé látky. Už na vycházce je potřeba se občas prohlédnout, zejména kalhoty, a odstranit přichycená klíšťata. Další prohlídka a odstranění klíšťat je nezbytná večer po návratu a další den ráno.

Klíšťata jsou nejaktivnější ráno a večer. Lidé se s nimi mohou setkat i v městských parcích a zahradách. Klíšťata nesnášejí horko, svědčí jim teplé a vlhké prostředí. Nejsou tedy na otevřených a osluněných suchých místech a v trvale podmáčeném terénu.

Nákaza klíšťovým zánětem mozku se přenese ihned po přisátí klíštěte, boreliózou až po 24 hodinách. Pokud si tedy člověk po vycházce prohlédne důkladně celé tělo a přisátá klíšťata odstraní, boreliózy se bát nemusí. Klíšťovému zánětu mozku je možno předejít očkováním, očkovat lze celoročně.

klíšťata zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.