Moje léto: Malovaný svět
aneb Chvála jižní Moravě

Moje léto: Malovaný svět
aneb Chvála jižní Moravě

2. 7. 2014

Střídání ročních období jsem sledovala jako manželka a matka tří děti, mnozí to znáte. V současné době, jako osoba samostatná a osamělá, se zaměřuji víc na sebe. Je třeba zjistit, co v tomto věku zvládnu a co ne. 

Léto si užívám s Evou, kamarádkou z dětství. Těch pár kilometrů, co bydlíme od sebe, zvládáme na kolech. Eva měla kolo vždycky, já jsem si ho pořídila při odchodu do důchodu. Matematik by řekl, že Eva vyjede z bodu A a já z bodu B. Setkáme se v bodě C. Ten je přesně tam, kam síly obou stačí. Tímto způsobem tráví čas mnoho lidí. Ti, co tu byli, jezdí znovu a ti, co tu nebyli, jsou zváni. Nemusíte autem. Okresní město Břeclav je jeden z nejdůležitějších železničních uzlů. Dá se říct, že sem směřují všechny koleje, dovezou vám i kolo. 

 

Lednicko-valtický areál

Parky, lavičky a louky, lesoparky a cyklotrasy, dráhy pro kolečkové brusle, hrady, zámky, hospůdky i rybníky, lužni lesy. Všechno je v mapách informačního střediska Břeclav, ale nás vedou vzpomínky na dětství, školní roky a první lásky.

Naše první trasa je Břeclav - Janův hrad - Lednice. Obvykle je bod C Janohrad a stánky s občerstvením. Tady od přístavu, kde jako bílé labutě proplouvají parkem lodě po řece Dyji. Každou další jízdou se zlepšujeme, zkracuje se čas dojezdu, prodlužuje čas "konzumace". Kolem nás se ženou skupinky školáků a sportovců, rodičů s dětmi. Ale i takoví jako my, co si užíváme přátelský stín lesa a "ahoj" od lidí stejné krevní skupiny a nikam se neženeme. Známí i cizí přisednou a kecáme a kecáme.

Kus cesty jedeme, další zdoláváme pěšky, opřené o kolo. Natrháme luční květy, sbíráme léčivky a plánujeme, co by šlo, kdyby to ještě šlo. Na chvíli ustoupí starosti, protáhne se tělo, vyčistí duše. Je tu mnoho míst, na něž vás můžu nalákat. V Břeclavi můžete navštívit galerii manželů Vojtkových a hostujících umělců i amatérů žijících na jihu Moravy, Městské muzeum, kostely, výstavní síně, hospůdky a cukrárny, z nichž pozorujete kolaře i motorkáře všech věkových kategorii. Je tu stezka pro bruslaře a lesni stezky s historickými stavbami, jezírka s rybami, lužní květena a lesy.

Tak přijeďte pobejt!

Známé město Valtice a kaštanová alej z Lednice do Valtic zůstává nesmrtelná v básni Petra Bezruče. Hodonský je malířem Pálavských vrchů a jezer. Sám Mikulov se počtem památek a věží může směle přirovnat ke stověžaté Praze. Unavené tělo povzbudíte v lázních města Lednice, vodní svět Pasohlávky vás uchvátí, zrovna tak i Mušovská jezera, kde pálí slunce jako u moře. Chcete se zúčastnit Slováckých krojovaných hodů? Vyberte si dědinu Rakvice, Velké Bílovice, Lanžhot, nebo jinou. Nabídka je velkolepá a Moraváci jsou pohostinní.

Kola si můžete v Lednici na náměstí půjčit. A pokud jste trochu pohodlní nebo to na kole neumíte, je tu kočár tažený koňmi, který vás po lednickém parku proveze a totéž můžete mít s lodní dopravou. Kemp Apollo vás přijme do chatky, se stanem, karavanem, pod širák i se psem. Přehlídka vín s tancem při cimbálce a trampské písně u ohně provedou s lidmi divy. Polidští je. Všichni jsou vítáni, všichni se vejdou a na všechny se dostane. 

V Itálii, na jihu Francie, Egyptě či Turecku už jste byli. Zvu vás k nám! My máme pro své výlety tu nejkrásnější zem, jižní Moravu. Každý zde prožitý den, nebo jeho část, působí jako balzám na oděrky srdce i duše. Koukněte na internet, jste zváni!

Tahle země není jenom pro mladý!

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej luxusním zahradním grilem.

 

Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.