Hrad kruté Čachtické
paní je znovu otevřen

Hrad kruté Čachtické
paní je znovu otevřen

23. 6. 2014

Po dva roky trvající rekonstrukci mohou zájemci opět navštívit Čachtický hrad na západě Slovenska, který je spojován s údajně největší masovou vražedkyní všech dob, hraběnkou Alžbětou Báthoryovou. Legenda o čachtické hradní paní se v minulosti stala námětem pro velkofilm Bathory režiséra Juraje Jakubiska.

Zřícenina stavby z první poloviny 13. století se nachází u Nového Města nad Váhem a od hranic s Českou republikou je vzdálena pouhých 30 kilometrů. „Čachtický hrad dlouhou dobu chátral a mizel ze zemského povrchu. Až díky iniciativě obce Čachtice se během dvou let uskutečnila zásadní rekonstrukce hradu,“ uvedla obec na svém webu.

Oprava hradu přišla na více než milion eur (přes 27 milionů korun), většinu nákladů samospráva pokryla dotací z evropských fondů. V průběhu rekonstrukce, kdy byl hrad pro veřejnost uzavřen, bylo obnoveno vícero objektů včetně hradeb. V nově postavených prostorech by v budoucnu zase mělo sídlit hradní muzeum.

Čachtický hrad je opředen legendou o kruté hraběnce Báthoryové, která údajně mučila a zabíjela mladé dívky. Šlechtična pocházející z mocného uherského rodu se prý koupala v jejich krvi, aby si zachovala věčnou mladost. V roce 1610 byla zadržena, před soud se však nikdy nedostala. Právě na letošní rok připadá 400. výročí úmrtí Báthoryové, která zemřela v domácím vězení na hradu.

hrady a zámky naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...