Kašperk láká na středověký
zážitek „na vlastní kůži“

Kašperk láká na středověký
zážitek „na vlastní kůži“

25. 6. 2014

Nové prohlídky, které pomocí moderní techniky a počítačových projekcí vtáhnou návštěvníky přímo do života na středověkém hradě, nabízí šumavský hrad Kašperk.

„Snažili jsme se udělat prohlídku o životě na hradě tak, aby nebyla nudná, aby se na návštěvníky nehrnula jen spousta údajů, dat a čísel, ale aby při ní přímo něco zažili,“ řekl kastelán Zdeněk Svoboda. Průvodce tak bere skupinu návštěvníků na "poznávací kurz", při němž se mimo jiné snaží nalézt dochované stopy a důkazy o minulých generacích, prohlédnou si autentické nálezy – kachle, keramiku, starý zámek a podobně. Zároveň se také dozvědí, jakými způsoby a z jakých zdrojů se dnes získávají informace o životě ve středověku.

Prohlídka vyvrcholí speciální projekcí o tom, jak se mohl odehrát jeden den na středověkém hradě. Před lidmi ožívají díky počítačovým technologiím autentické středověké malby z bohatě ilustrované bible krále Václava IV. z konce 14. století. Na začátku se návštěvníci ocitnou v lese při lovu na jelena, kde nechybí zvuky lovu a jezdců na koních. Příběh pokračuje příchodem na hrad. Přes nádvoří se děj přenáší například do černé hradní kuchyně, kde se na večerní hostinu porcuje a připravuje ulovený jelen. Projekce zavede také do hradního paláce, kde ženy točí vřetenem a vybírají si z truhlice oděv na hostinu. Nechybí ani návštěva samotné hostiny.

Podobné prohlídky, kdy se promítá děj přímo v hradní místnosti, nejsou zatím nikde jinde v Česku. Kromě nových prohlídek chystá nejvýše položený královský hrad v Česku na prázdniny také další programy – červencové noční prohlídky za tajemstvím a poklady nočního hradu či tradiční srpnová představení Divadelního spolku Kašpar. V srpnu v kulisách zříceniny hradního paláce uvede hru Williama Shakespeara Romeo a Julie a Cyrana od Edmonda Rostanda.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...