Moje léto: Český ráj, království 
pohádek a přírodních krás

Moje léto: Český ráj, království
pohádek a přírodních krás

25. 6. 2014

Za devatero horami a devatero řekami je jedno velké království - Český ráj. Tak by se dal nazvat Český ráj, kraj pohádek a přírodních krás. Okolí Turnova, Semilský kraj. Pradávné moře zvednuté a poté rozlámané vrásněním a vulkány zde udělalo své krásno. Takto vznikla skalní města v kraji Hruboskalsko, pískovcové stěny a skalní věže kolem 55 metrů, které dominují tomuto kraji.

Nejznámější je ruina nedobytného hradu Trosky, který nedobyl ani Jan Žižka. Mým malým dětem jsem vždy vysvětlovala a nyní vnoučatům: to jsou Trosky - "Baba a Panna". Hrad ze 14. století nebyl skutečně nikdy dobyt. Díky poloze dvou čedičových skal, které pochází z doby třetihor, mu daly ojedinělou zvláštnost a krásu. Trosky jsou rarita, kterou vyhledávají cizí turisté a našinec mnohdy neví, kde se nachází. Trosky jsou i zachyceny na medailonech pražského orloje na Staroměstkém náměstí. Trosky byly námětem nejen pro malíře, ale i skladatele a básníky.

Ruina hradu Trosky má svou ve zkratce historii, pocházející ze 14.století, kdy pan Čeněk z Vartemberka, z rodu Markvarticů, využil přírodní krás a především polohy čedičových skal nad krajem a postavil zde obytné věže hradu Trosky. "Baba" byla původně dvoupatrová a stavěná do šestiboku, kdežto štíhlá skála umožnila postavit na vyšším vrcholu palác "Panna" stavěný do  obdélníku, původně třípatrový i se svou hradní kaplí. Baba je cca 47m a Panna 57m. Nedobytný hrad měl nejen svou studnu, ale i veliká sklepení v pískovcových skalách a jeskyních, táhnoucích  se až do kraje. To umožnilo zásoby na delší časy.

Hrad Trosky ztratil svou slávu, když v 16.století na protější skále začal Jindřich ze Smiřic budovat zámek Hrubá Skála. Mimo jiné zde bylo natočeno množství českých i zahraničních pohádek, díky skvostům této paleontologické a archeologické lokality. Hruboskalsko je mozaikou biotopů a geologických fenoménů. Slavný Jindřich zde zakládal rybníky, ovčíny a pivovary. Rybníky známe i z českých filmů - Věžák, Nebák, Vidlák, Krčák.

Všem doporučuji navštívit Trosky a Hrubou Skálu, z Prahy do Turnova a pak již směr Sedmihorky. Kam se dá cestovat vláčkem. Nádherná je turistická stezka, vedoucí z lázní Sedmihorek, přes Zámeckou rokli "Myší dírou" nahoru na Hrubou Skálu. Tzv. "Myší díra je rozsedlina, kterou se dá projít. Vodoléčebné lázně Sedmihorky se svými prameny byly založeny v roce 1842 a jezdíval sem i slavný básník Jan Neruda.

Český ráj je nejstarší chráněná krajinná oblast České republiky, od roku 2005 je to jádro nového Geoparku UNESCO. Jsou tu především stezky pro rodiny s dětmi i seniory, čeká vás nádherný výhled na pískovcové útvary, je vidět až na Jizerské hory a Krkonoše, můžete zde uskutečnit i let balonem.

TY SKÁLY - TO JE ÚPLNÝ RÁJ ! ČESKÝ RÁJ!

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej luxusním zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.