Když konev na zahradě nestačí...

Když konev na zahradě nestačí...

26. 6. 2014

Vodní čerpadlo je starověký vynález, bez kterého se neobejdeme ani ve 21. století. Pokud nám ale má být skutečně dobrým pomocníkem při zavlažování nebo odčerpávání, musíme si vybrat takové, které nejvíc vyhovuje našim potřebám, je výkonné a spolehlivé.

S výběrem konkrétního typu a značky by nám měli poradit v obchodě. Měli by také umět odpovědět na otázky týkající se parametrů výrobku, jeho kvality a tomu odpovídající spolehlivosti. Proto není radno kupovat čerpadlo přes internet nebo u neprofesionálních prodejců. Pro čerpadlo si jděte k odborníkům.

„Mezi nejpoužívanější elektrická čerpadla v tuzemsku patří zejména Tallas, Grundfos nebo DAE, z benzinových pak kralují čerpadla Oleo-Mac,“ říká na úvod specialista na tuto techniku Michal Makalouš z Mountfieldu. Obecně se čerpadla dělí do několika kategorií, a to podle účelu, ke kterému jsou používána. Podívejme se na ně trochu podrobněji.

Čerpadla na zahradu
Zahradní elektrická a benzínová čerpadla jsou určena především k nezávislému kropení trávníků, záhonů či skleníků, a to vodou ze studen, z dešťových jímek nebo z přírodních toků a nádrží. Důležitý je zejména výkon. „I když kupujete čerpadlo jen pro zavlažování zahrady, je potřeba, aby udržovalo v připojených postřikovačích tlak aspoň 2 bary,“ vysvětluje Makalouš. Je přitom nanejvýš žádoucí, aby základní díly byly z nerez materiálů. Tedy z ušlechtilé oceli, litiny či kvalitních plastů

Ponorná kalová čerpadla
Používají se k vyprazdňování nádrží s užitkovou vodou nebo jako odvodňovací čerpadla z bažin a rybníčků i k čerpání fekálií ze žump. Nevadí jim totiž, že čerpaná tekutina obsahuje různé příměsi, kaly a kamínky až do velikosti 30 mm. Jde o robustní zařízení s relativně malou výtlačnou výškou - většinou do 15 metrů.  Ale zato disponují velkým čerpacím výkonem až do 350 litrů kalové vody za minutu. Trvanlivé materiály a konstrukční prvky, jako je šedá litina, pouzdro z ušlechtilé oceli a vysoce kvalitní mechanické ucpávky, jsou u těchto silně namáhaných čerpadel nezbytností.

Ponorná tlaková čerpadla
Nacházejí uplatnění tam, kde se voda čerpá z větších hloubek, nebo tam, kde je potřeba vyšší tlak. Například při zapojení více postřikovačů v zavlažovacím systému. „Tato čerpadla se také často používají v kombinaci s tlakovými nádobami, nebo s  automatickými vodárnami - ať už pro zavlažování nebo zásobování domácnosti vodou.

Automatické domácí vodárny
Nabízejí elegantní a ucelené řešení pro zásobování domácnosti vodou, nebo zavlažování zahrady. „Čerpadla instalovaná na vodárnách jsou většinou elektrická odstředivá se schopností nasávat vodu z hloubky 7 až 9 metrů. Pokud chcete mít vodárnu přímo v domě, měli byste si zvolit čerpadlo s co nejtišším chodem,“ uzavírá Michal Makalouš z Mountfieldu.

Mountfield zahrada
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.