Velorex zvaný „hadrák“
má dlouhou historii

Velorex zvaný „hadrák“
má dlouhou historii

29. 6. 2014

První vozítko na třech kolech sestrojil spolu s bratrem Františkem již v roce 1943. Po "káře na ose", které říkali Oskar, vyrobili ještě několik tříkolek, až do konce války se ale jednalo spíše o experimenty. Mojmír Stránský, vynálezce a konstruktér, který se zapsal do historie jako otec legendární motorové tříkolky Velorex, se narodil v České Třebové se 29. června 1924.

První malou sérii svých vozítek vyrobili bratři Stránští už v roce 1945. Na potah namísto původního montérkového plátna začali používat koženku, která se během dalšího čtvrtstoletí stala poznávacím znamením tříkolek jejich konstrukce. Ty se na trhu udržely i přesto, že v době znárodňování průmyslu končil jeden tradiční český výrobce vozidel za druhým. Bratři totiž vozítko zvané „hadrák“ začali nabízet jako dopravní prostředek pro invalidy. Samozřejmě ale nemohli působit jako soukromníci a na samém počátku roku 1951 proto vstoupili do Velodružstva v Hradci Králové.

Pod jeho křídly zůstala výroba Velorexu až do listopadu 1971, kdy vznikla poslední ze zhruba 15 000 vozítek. Pozdější pokus o čtyřkolovou verzi už ale neuspěl. Možná i proto, že Mojmír Stránský musel v roce 1955 kvůli neshodám s vedením družstvo opustit a s Velorexy, které jsou dnes ceněnými sběratelskými kousky, už později neměl moc společného. I nadále se ale věnoval technickým vynálezům a vytvořil například úspěšný systém pro úpravu řízení běžného automobilu pro invalidy. Zemřel v červnu 2011 ve věku 87 let.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.