Netolerance kolem nás

Netolerance kolem nás

5. 7. 2014

Pokračujeme v seriálu, jehož cílem bude seznamovat všechny starší spoluobčany s útrapami, které musíme denně řešit. Jen pro pořádek, autorka je sebevědomá seniorka, která v důsledku takřka pětadvacetiletého využívání všech pomůcek, jež přivedl na svět ďábel jménem Gates, je téměř slepá. Takže její vnímání světa je ostřejší přes slechy než přes zrak.

Dnešní příspěvek bude o věci, která se až tak netýká jen seniorů. Vůbec si myslím, že se čím dál tím více budu rozhlížet kolem sebe a popisovat věci, které by patřily do oblasti sociálního chování, vzájemné komunikace – jak verbální, tak nonverbální.

Základním problémem dnešní doby je dle mého soudu netolerance. Myslím tím to běžné, obyčejné chování jednoho člověka ke druhému. To, co vás ochromí, jen vyjdete z domu. První, co vás zarazí, jsou bezohledně spěchající lidé. Nikomu nepřipadá divné, že vás uhodí taškou, že vám řve do ucha vzkazy, které patří do jeho mobilu, že vás odstrčí, když se snažíte nastoupit na jezdící schody v metru.

Tato kalvárie pokračuje během celého dne. Nejvíce s tolerancí musíte bojovat především na vlastním pracovišti. Nikdo neumí vyslechnout argumenty toho druhého, většina lidí se chová jako takzvané mluvící hlavy, rozumějte moderátoři televizních pořadů. Vzájemně si nenaslouchají, ale vrší jednu reakci na druhou, aniž by řešili tu první. Nejvíce to připomíná povrchní projíždění titulků internetových zpráv. Jestlipak má někdo představu, kam toto zběsilé nevychování dospěje?

Přitom chovat se k sobě slušně, usmát se, pochválit druhého a dát prostor jeho názorům, je tak jednoduché. Je to obohacující, usnadňuje to komunikaci a vůbec dělá život hezčím. Většina z vás se teď chystá na letní dovolené, tak si prosím, ve vzdálené cizině, povšimněte chování domácích či dalších turistů. Čecha poznáš. Ten, kdo se rozhlíží, zda někdo nemá něco lepšího, zda někdo neurval víc ze společného švédského stolu, zda jsou všichni ustrojeni dle jeho soudu správně, to je našinec.

Ale pak je ještě jeden neklamný znak toho, že sdílíme stejnou zemi. Chmury na tváři a ustaranost hloubící vrásky i u těch, kterým ještě vůbec nemají zdobit tvář. Netolerance je někdy dost ponižující.

Zlepšeme se!

 

Vážení čtenáři, těšíme se i na vaše podnětné postřehy ze života a upozornění na společenské nešvary. Vkládejte je buď jako své vlastní texty (s poznámkou senior policie), nebo nám je posílejte jako tipy na i60@i60.cz
senior policie
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...