Na buchlovickém zámku
po letech ožije Válka růží

Na buchlovickém zámku
po letech ožije Válka růží

2. 7. 2014

Válka růží v Anglii 15. století po letech opět ožije na zámku v Buchlovicích na Uherskohradišťsku. Výstava dekorací z 1500 růží bude v komnatách památky k vidění od čtvrtka do neděle.

Ve znamení královny květin, růže, se letos nesou všechny květinové výstavy pořádané ve správě Národního památkového ústavu. Spojuje je historický konflikt, kdy v Anglii o královskou korunu usilovaly dva znepřátelené rody. "Za zmínku stojí, že tento boj dynastií označili Válkou růží až historici v 19. století. Boj o prvenství mezi bílou růží Yorků a červenou růží Lancasterů se pomyslně přenáší do květinových výstav na našich zámcích," uvedla Dagmar Šnajdarová, mluvčí kroměřížského Národního památkového ústavu.

Působivé dekorace z růží se na buchlovickém zámku staly již tradicí. Návštěvníci památky si zde budou moci stovky těchto květů prohlédnout letos již počtrnácté. Akci si každoročně nenechávají ujít tisíce českých i zahraničních turistů, kteří zároveň využívají možnosti projít se jedním z nejkrásnějších tuzemských zámeckých parků s významným zastoupením cizokrajných dřevin a unikátní sbírkou fuchsií.

Růže byla už od antických dob považována za královnu květin a symbol mládí, krásy, rozkoše a lásky, ale i pomíjivosti a mlčenlivosti. Prvními křesťany byla růže nejprve odmítána pro svou úzkou spojitost s kultem mnoha bohů, později se stala symbolem nevinnosti a mučednické smrti. V Čechách náležely růže k nejstarším erbovním znamením.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...