Režisér Oldřich Lipský,
mistr české komedie

Režisér Oldřich Lipský,
mistr české komedie

4. 7. 2014

Dodnes divácky oblíbené filmy jako Limonádový Joe, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Marečku, podejte mi pero!, Adéla ještě nevečeřela či Tři veteráni patří k tomu nejlepšímu, co v Česku v daném žánru vzniklo. Pod všemi je podepsán jako režisér Oldřich Lipský, který se narodil před 90 lety, 4. července 1924.

Pelhřimovský rodák Lipský začínal v ochotnickém divadle. Jeho otec Vilém měl v Pelhřimově cukrárnu s kavárnou a rovněž vedl místní ochotnický spolek. K filmové režii se Lipský dostával postupně. Jeho první kontrakt s filmem byl při natáčení Krškova filmu Kluci na řece, kde coby dvacetiletý získával první zkušenosti jako klapka.

Po válce se několikrát uplatnil i jako herec - poprvé ve filmu Řeka čaruje, podruhé si zahrál se svým starším bratrem Lubomírem ve snímku V horách duní. Poté se podílel na psaní scénářů, byl asistentem režie i spolurežisérem. K dalším jeho úspěšným filmům patří například komedie Jáchyme, hoď ho do stroje!, Šest medvědů s Cibulkou, Ať žijí duchové!, Cirkus v cirkuse, Tajemství hradu v Karpatech, Zabil jsem Einsteina, pánové! nebo Srdečný pozdrav ze zeměkoule.

Oldřich Lipský zemřel 19. října 1986. Bylo mu 62 let.

režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.