Moje léto: Jizerky a Šámalka

Moje léto: Jizerky a Šámalka

7. 7. 2014

Jablonec nad Nisou je město, kde jsem se narodila. Město, které vznikalo na severu Čech, kdy Jizerské hory objevili osadníci a začali vytvářet sklářské hutě.

Mne však oukouzlilo především okolí města - Jizerky a Bedřichov a malebný Kristiánov, kde jsem jako malá výletnice s mámou, tátou a bratrem chodívala po horách. Bylo to opět jako v pohádce, nacházela jsem skleněnky, kuličky a různé zbytky sklíček, jako pozůstatky sklářských hutí, které už bohužel vymizely. Z darů země vznikaly první hutě, byl zde dostatek dřeva a v hlubokých lesích byly založeny ty první na Nové louce, druhá u Blatenského potoka, třetí na Kristiánově - potůčky a šum lesa tam, mám nejraději a jsou to i mé vzpomínky z dětství, kdy jsem do malého plecháčku sbírala borůvky či brusinky. Čtvrtá huť tzv. Karlova huť je již ponořena pod lesknoucí se hladinou, krásné Josefodolské přehrady, zásobárnou pitné vody. Kristiánov je malá osada, v hlubokém lese, s hezkým hřbitůvkem sklářů a roubenou hospůdkou.

Vrátím se zpět k Nové louce, 778 metrů nad mořem, je to opět jako v pohádce, jdete hlubokými lesy od Bedřichovské přehrady až dojdete přímo na Novou - Šámalovu louku. Zde se nachází i meteorologická stanice, měří se zde hojnost dešťových srážek, které jsou v tomto kraji početné. Nová louka má svou chloubu - lovecký zámeček, který  byl původně Panským domem rodiny Riedlů, zakladatelů sklářských hutí.

V době první republliky bylo panství přestavěno na lovecký zámeček a pojmenováno po 1. kancléři prezidenta T. G. Masaryka - JUDr. Přemyslu Šámalovi - Šámalova chata. Ten zde odpočíval a jezdil z Prahy relaxovat, pořádaly se zde hony a mnoho lidí si to tu oblíbilo.

Toto místo je pěkné nejen v létě, kdy se můžete vykoupat dole v Bedřichovské přehradě, ve které je značně studená voda, ale kousek opodál se nachází i koupaliště, kam přitéká z hor čistá voda. Na podzim tu rostou houby a v zimě je známá především Jizerská magistrála pro běžkaře. Jizerská chráněná krajinná oblast je malá, avšak jedna z nejhezčích, které jsem za život poznala. Jsou to malé Alpy severu. A za zmínku stojí, že na Šámalově chatě se můžete ubytovat a vaří zde jako za té první republiky.

Zkuste třeba i jen rodinný výlet, v kterémkoliv ročním období a věřte, že Jizerky vás nadchnou.  

Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.