Německo hodlá zpoplatnit
pro cizince všechny silnice

Německo hodlá zpoplatnit
pro cizince všechny silnice

7. 7. 2014

Zahraniční řidiči osobních aut by měli od roku 2016 platit za využívání všech německých silnic. Roční známka má stát průměrně 88 eur (kolem 2400 korun), konkrétní cena se bude lišit podle stáří vozu a objemu motoru. Prohlásil to v Berlíně ministr dopravy Alexander Dobrindt, podle kterého přinese zpoplatnění silnic německému rozpočtu 2,5 miliardy eur (68,5 miliardy korun) za čtyřleté volební období. Poplatky se citelně dotknou i řidičů z Česka - Německo a naše republika mají vzájemně nejdelší, asi 800kilometrovou hranici.

Platit by se tedy mělo na všech silnicích, aby se podle ministra řidiči nesnažili vyhýbat zpoplatněným úsekům dálnic a rychlostních silnic a nezatěžovali silnice nižších tříd, které nejsou připravené na hustou dopravu. Při přípravě příslušného zákona chce Dobrindt spolupracovat s Evropskou komisí. Ta dříve kritizovala návrhy na zpoplatnění německých dálnic pro cizince, považovala je za diskriminační.

"Navrhuji model infrastrukturního poplatku za užívání německé silniční sítě, který budou odvádět všichni uživatelé," řekl Dobrindt. Pro německé řidiče zavedení poplatku žádnou platbu navíc znamenat nebude. Podle Dobrindtova návrhu by se jim měla o cenu silniční známky snížit výše daně z vlastnictví motorového vozidla. Němečtí motoristé by také známku měli dostávat při registrování vozu, v dalších letech by jim měla automaticky chodit poštou.

Zahraniční řidiči by měli mít možnost objednat si známku přes internet nebo ji koupit na čerpacích stanicích. K dispozici by jim měla být také desetidenní či dvouměsíční známka s pevnou cenou, jejíž výši ale ministr zatím neupřesnil. Cena roční známky by byla proměnlivá a závisela by na tom, jakou ekologickou zátěž provoz auta představuje. Dražší by byly známky pro starší vozy a pro auta s větším objemem motoru.

auta
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%