Průlom: první soukromá
raketa letí ke stanici ISS

Průlom: první soukromá
raketa letí ke stanici ISS

22. 5. 2012

Z mysu Canaveral na Floridě odstartovala raketa Falcon, která vynesla na oběžnou dráhu modul Dragon (Drak), jehož cílem je Mezinárodní vesmírná stanice (ISS). Pokud vše půjde podle plánu, stane se Dragon první soukromou lodí, která na ISS přistane. Dovézt tam má přes 500 kilogramů zásob potravin a náhradní díly.

Nákladní loď Dragon zkonstruovala společnost SpaceX, americká vesmírná agentura NASA se finančně podílela na jejím vývoji. „Falcon letěl dokonale! Dragon je na orbitě!“ uvedl zakladatel SpaceX Elon Musk. „Mám pocit, jako by mi ze zad spadl obří balvan,“ svěřil se. Jestliže mise bude úspěšná, začne modul o šířce 3,6 metru a délce 5,9 metru používat NASA pro pravidelné zásobovací lety.

Šestitunovému modulu potrvá zhruba den, než dosáhne oběžné dráhy orbitálního komplexu. Další den stráví nacvičováním manévrů a testováním komunikačních a navigačních systémů. Zakotvit u stanice má v pátek, den nato se počítá s vyložením nákladu. Návrat je plánován na konec měsíce.

Start Falconu s Dragonem byl několikrát odložen. Naposledy 19. května, kdy už motory rakety byly zažehnuty, ale řídicí centrum dostalo hlášení o chybě. Hlášení později technici vyhodnotili jako nevýznamné.

SpaceX vyvíjí také loď pro pilotované lety k ISS, kam Američany, kteří ukončili lety raketoplánů, nyní vozí ruské Sojuzy. Za dopravu každého astronauta na ISS jim NASA platí 50 milionů dolarů (přibližně jednu miliardu korun). Se stavbou \"vesmírného taxi\" chce být SpaceX hotova do tří let.

technika věda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...