Armani: perfekcionista
a poslední císař módy

Armani: perfekcionista
a poslední císař módy

11. 7. 2014

Řídí se heslem "technologie je móda" a již po několik desetiletí patří mezi elitu svého oboru. Jeho modely jsou rafinovaně prosté, elegantní a nadčasové. Italský módní tvůrce Giorgio Armani, označovaný v médiích za "posledního císaře" nebo "velkolepého", slaví 11. července požehanané 80. narozeniny.

Mít v šatníku nějaký model od Armaniho je známkou určité společenské prestiže, dobrého postavení a vybraného vkusu. Vedle oblečení pro ženy i muže navrhuje také dětské oděvy, užité umění či parfémy. Má pověst nekompromisního perfekcionisty, který nařizuje, jak daleko mají být v jeho obchodech od sebe ramínka na šaty. V "civilu" je prý ale Armani zdrženlivý - stejně jako jeho styl. Nemá rád novináře a nerad poskytuje rozhovory. Pověstná byla také jeho rivalita a slovní přestřelky s dalším velikánem italské módy - již zesnulým Giannim Versacem.

Okouzlit dikrétností

Giorgio Armani se narodil 11. července 1934 v Piacenze, malém městečka u Milána. Byl vychován v dobrých rodinných poměrech a předurčen k povolání lékaře. Dva roky studií medicíny však stačily k tomu, aby pochopil, že bílý plášť nosit nebude. Lákalo ho jiné oblečení.

V roce 1957 nastoupil do největšího milánského obchodního domu La Rinascente, nejdříve jako aranžér výloh a posléze nákupčí pánské módy. Zůstal zde sedm let a poté jej do svého ateliéru přijal módní tvůrce Nino Cerruti. Šest let u něj pronikal do tajemství pánské módy a až poté se odvážil na volnou nohu.

Svoji první kolekci představil v jedné malé milánské kavárničce v roce 1974. "Mám rád, když žena okouzluje diskrétností. O tom, že vešla, bychom se měli dozvědět až později, nikoliv okamžitě při jejím vstupu," přibližuje Armani svoji tvůrčí filozofii.

Se svým životním partnerem, dnes již zesnulým Sergem Galleottim, o rok později založili firmu Armani. Z ní se postupně stalo celosvětové impérium, které prodává stylové módní zboží od kytic po nábytek.

Stop anorektičkám

Jedním ze zlomových okamžiků v Armaniho profesní kariéře byl rok 1980, v němž se na plátnech kin objevil snímek Americký gigolo. Richard Gere zde v hlavní roli zářil v Armaniho saku a spustil tak novou módní vlnu. "Sako bylo první věcí, kterou jsem chtěl udělat. Vynalezl jsem typ sportovního saka, které je uvolněné, méně formální, méně upjaté," hodnotí Armani svůj zápis do kroniky módy. Sako pak Armani nabídl i ženám: "Byly časy, kdy se ženy musely oblékat jako muži, aby je brali vážně. Právě tehdy, v 70. letech, jsem vypracoval svůj styl."

Brzy se Armani stal hvězdou Hollywoodu a velký prostor dostávají jeho návrhy už tradičně při udělování filmových Oscarů.

Kromě řady filmů a divadelních představení se v dalších letech podílel například na kostýmech pro letušky společnosti Alitalia či pro orchestr Claudia Abbada. Navrhl také interiér automobilu Mercedes-Benz CLK 500. V roce 2010 přišel se reklamní kampaní své značky ve 3D. V posledních letech se zaměřuje také na spodní prádlo, které v reklamách předvádějí sportovci fotbalisté David Beckham a Cristiano Ronaldo nebo tenista Rafael Nadal.

Poté, co v roce 2006 zemřela modelka Ana Carolina Restonová na anorexii, byl Armani prvním návrhářem, který zakázal vstup na molo extrémně vyhublým modelkám.

Jeden z nejbohatších Italů (jeho majetek odhadl časopis Forbes v roce 2010 na pět miliard dolarů) rád tráví volný čas se svými psy a věnuje se také charitě a ekologii. V červenci 2008 převzal z rukou prezidenta Nicolase Sarkozyho nejvyšší francouzské státní vyznamenání a stal se rytířem Řádu čestné legie.

móda
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.