Foto

Panamský průplav
bude mít konkurenci

9. 7. 2014

Nikaragujská vláda a firma HKND sídlící v Hongkongu oznámily přesnou trasu nového lodního kanálu, který má konkurovat Panamskému průplavu a velikostí ho překonat hned třikrát. Vodní cesta by měla vést od Punta Gorda na karibském pobřeží přes jezero Nikaragua do Brito na tichomořském pobřeží.

Projekt by měl být zahájen v souladu s původním plánem již letos a dokončen za pět let, a to i přesto, že v lednu bylo ohlášeno, že se začátek výstavby odkládá na příští rok. Tato stavba za 40 miliard dolarů (asi 806 miliard korun) má být dlouhá 278 kilometrů a široká mezi 230 a 530 kilometry. Cesta v něm potrvá asi 30 hodin. Firma HKND počítá s tím, že ročně kanál využije 5100 lodí. Tímto projektem chce Nikaragua konkurovat panamskému kanálu.

Nikaragujská vláda i většina občanů státu s výstavbou kanálu souhlasí, proti jsou však ekologové, kteří se obávají příliš velkého zásahu do přírodního prostředí.

Možnost vybudovat kanál přes území státu Nikaragua byl zvažován už před sto lety, ale nakonec ustoupil kanálu v Panamě o několik set kilometrů jižněji. Nový Gran Canal Interoseánico by měl být výrazně delší než Panamský (asi o 82 kilometrů) a také hlubší, takže umožní proplutí větších lodí.

stavba
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%