Hrad Trosky vábí
na západ slunce

Hrad Trosky vábí
na západ slunce

10. 7. 2014

O několik hodin déle než obvykle zůstává otevřený hrad Trosky v Českém ráji. Jedna z nejnavštěvovanějších památek Libereckého kraje láká na prohlídku spojenou se sledováním západu slunce a stmívání.

Stavba z druhé poloviny 14. století je opředena několika legendami, je tu prý například ukrytý poklad či odtud vede brána do pekel. I to je jeden z důvodů, proč na pozůstatky strážního hradu na někdejší obchodní stezce z Prahy do německé Žitavy každoročně zavítá až 100 tisíc návštěvníků.

Příliš mnoho z nich ale západ slunce na Troskách zatím vidět nemohlo. Podvečerní prohlídky si hrad poprvé vyzkoušel o loňských letních prázdninách. „Stávalo se dříve, že návštěvníci přicházeli i po zavírací hodině. Z toho ten nápad vznikl. Na první podvečerní prohlídku loni přišlo asi 250 lidí, pak jich chodilo pravidelně 450 až 500,“ zavzpomínal kastelán Lubomír Martínek.

Po loňském úspěchu je letos nabídka podvečerních prohlídek četnější, konají se jednou za 14 dnů ve středu a v sobotu. Víkendová večerní akce je navíc spojena s divadlem, šermem, sokolnickými ukázkami, ohňovou show a ohňostrojem. Letošní novinkou také je, že Trosky jsou přes prázdniny otevřené každý den, tedy včetně pondělí.

Při prohlídce může návštěvník vystoupat na věž Babu i na vyhlídku pod věží Panna, které skýtají jedinečný rozhled do krajiny. Je z nich vidět celý Český ráj, Ještěd, Krkonoše, Jizerské hory a za pěkného počasí i další proslulá zřícenina Libereckého kraje – Bezděz. Běžně mají Trosky otevřeno do 17:30, při podvečerních prohlídkách až do 23:30. Tajuplný hrad je sice nasvícený, vhod ale návštěvníkům přijde i vlastní svítilna. Kastelán také doporučuje mít s sebou deku či teplejší oblečení.

Trosky vybudovali ve středověku pánové z Vartenberka. Archeologické průzkumy však dokazují, že osídlení tu bylo mnohem dříve. Umístění na dvou strmých čedičových skaliscích učinilo z Trosek nedobytný hrad – zuby si na něm vylámali i husité.

hrady a zámky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...