Britové velmi pokročili
v odhalení Alzheimera

Britové velmi pokročili
v odhalení Alzheimera

10. 7. 2014

Britským vědcům se podařil velký krok kupředu ve vývoji krevního testu, který může pomoci mnohem dříve než dosud odhalit propuknutí Alzheimerovy choroby, jakož i zlepšit způsoby léčby. Uvedl to server BBC News s odvoláním na článek zveřejněný v časopise Alzheimer's & Dementia. Experti nicméně podotýkají, že testy ještě nejsou připraveny pro použití v ordinacích.

Alzheimerova choroba je nebezpečné onemocnění mozku, při kterém dochází k postupnému rozpadu nervových vláken a buněk a k postupné demenci. Současná medicína tuto chorobu dosud nedovede účinně léčit, pouze zpomalit její postup.

Britský výzkum určil kombinaci deseti proteinů (bílkovin) v krvi, která může s přesností 87 procent signalizovat počátek choroby. Tyto testy by mohly být podle výzkumníků zprvu použity pro výběr pacientů pro klinické zkoušky experimentálních způsobů léčby, vyvíjených ve snaze zpomalit postup choroby, a později by se mohly stát součástí běžných lékařských postupů.

Výzkum léčby Alzheimerovy choroby byl dosud pronásledován spíše neúspěchy. Mezi lety 2002 až 2012 více než 99 procent pokusů o prevenci, zpomalení či léčbu choroby neuspělo, stejně jako stovka nově vyvíjených léků v posledních 15 letech. Lékaři se domnívají, že tyto špatné výsledky pramení z toho, že k léčbě pacientů dochází příliš pozdě. Symptomy totiž projevují až po letech od propuknutí choroby. Včasná a správná diagnóza je jednou z priorit výzkumu v této oblasti.

Alzheimerova choroba je nejběžnější formou demence, která podle odhadů stála v roce 2010 svět na 604 miliard dolarů (asi 12,2 bilionů Kč). V současnosti ve světě chorobou trpí 44 milionů lidí a odhaduje se, že do roku 2050 se tento počet ztrojnásobí.

„Chceme, aby lidé začínali s léčbou dříve, než se nyní děje, a to bylo hlavním cílem výzkumu,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu, profesor Simon Lovestone z Oxfordské univerzity. „Alzheimerova choroba začíná poškozovat mozek mnoho let před tím, než je u pacientů rozpoznána a mnoho pokusů o léčbu neuspěje, protože pacienti dostávají léky v době, kdy mozek je již příliš zasažen. Jednoduchý krevní test by nám mohl pomoci rozpoznat pacienty v mnohem včasnějším stádiu, což by přispělo k nadějnější léčbě,“ doufá vědec.

Alzheimerova nemoc
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.