Kouzlo časů minulých: Baťa

Kouzlo časů minulých: Baťa

15. 7. 2014
Jeden z mých mnoha strýců, Tonda, byl zaměstnán u Bati ve Zlíně. Pracoval tam jako dělník, v očích nás dvanáctiletých hochů to byl pan Někdo, protože Zlín jsme si představovali jako obrovské město.

Bydlel v Baťově domku s koupelnou, splachovacím záchodem, zahrádkou a kromě kuchyně obýval s rodinou další tři místnosti a co nás doslova ohromilo, každé léto jezdil s rodinou do naší vesnice na dovolenou, říkalo se také na letní byt. Dovolená byla na vesnici zcela neznámý pojem a nechápali to dospělí, ne tak děti. Bydleli u příbuzných z tetiny strany. Mne uhranula sestřenice Vlasta a její o dva roky starší kamarádka Týna. Děvčata z města byla samozřejmě chytřejší než vesničané a také se vyznala v oblasti, na kteru jsme my hledali odpověď, když se podařilo uspořádat hru "na doktora." A tak s námi laškovaly, občas něco poodhalily a v jednom kuse se smály.

Týna si začala něco s rekreantem, který tu byl na letním bytě a vypadal jako Rudolf Hrušínský ve filmu Předtucha a uměl také tančit bugi vugi (boogie woogie). Jednou jsme je šmírovali až k houštině a když jsme po jejich odchodu podrobili důkladné prohlídce jejich úkryt, našli jsme pořádný smotek vaty od krve. Málem jsme utíkali na četnickou stanici ohlásit krvavé přepadení, nešlo nám ale do hlavy, proč Týna šla vedle fešáka jakoby nic.

A to jsem od Bati už opravdu daleko. Neznal jsem nikoho, kdo by v mém okolí na Baťu nadával. Strýc si liboval, teta nemusela chodit do práce, měli slušný byt a pro vesničany byli páni, čehož si považovali a dávali to najevo. Zcela jiný obrázek mně později vykreslila četba románů T. Svatopluka /Svatopluka Turka/ Botostroj a Bez šéfa. Zlíňané, tenkrát už gottwaldováci se tomu potají smáli, mně bylo z toho nanic. 

O Baťovi a Zlíně bych mohl psát hodiny, vesměs ovšem to, co najdete po pár kliknutích na témže "zázraku", který obdivuji (s výhradami) i já. Mně ovšem z doby, o které jsem psal, uvízlo pouze to, co jste si přečetli.
Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.