Jiří Winter-Neprakta:
rekordman humoru

Jiří Winter-Neprakta:
rekordman humoru

12. 7. 2014

Malíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter-Neprakta, který se narodil před 90 lety, 12. července 1924 v Praze, byl rekordmanem v počtu kreslených vtipů, zajímal se ale například o antropologii a tajemno všeho druhu. Byl také vyhlášeným gurmánem, vášnivým sběratelem a cestovatelem, miloval zvířata a krásné ženy. Nejvíce ale proslul jako autor kreslených vtipů a knižní ilustrátor. Patřil k autorům humoristického časopisu Dikobraz a známá byla jeho spolupráce s humoristou Miloslavem Švandrlíkem.

Vystudoval Státní grafickou školu v Praze, za války ale skončil v nacistických žalářích za přechovávání zbraní. Smíšenou česko-židovskou rodinu Winterů totiž nacisté poslali do koncentračních táborů, které přežil jen Jiří a jeho maminka.

První kresbu publikoval v roce 1948. Na svém kontě má kolem 40 tisíc kreslených vtipů, což mu vyneslo i zápis do české verze Guinnessovy knihy rekordů. Dvojice Neprakta-Švandrlík patřila dlouhá léta ke kmenovým autorům humoristického týdeníku Dikobraz. Kromě vtipů Neprakta ilustroval desítky Švandrlíkových knih, včetně slavných Černých baronů. Rovněž vydal několik knih humoru, vytvářel reklamní plakáty, animoval film, nakreslil množství pohlednic a kalendářů.

Jiří Winter-Neprakta zemřel v říjnu 2011 ve věku 87 let.

osobnosti výtvarníci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.