Bořivoj Navrátil, skvělý herec
a bojovník s osudem se loučí

Bořivoj Navrátil, skvělý herec
a bojovník s osudem se loučí

2. 11. 2011

Po dlouhém těžkém boji s rakovinou zemřel v Praze oblíbený divadelní, filmový a televizní herec Bořivoj Navrátil. V září mu bylo 78 let.

„Byl to první velký český herec, který nám dal takovou důvěru, že s námi spolupracoval. V době, kdy on byl slavný a Kašpar byl mladý spolek plný dluhů a idejí, tak k nám vstoupil a začal u nás hrát velké role. Do poslední chvíle, pokud hrál, s ním byla velká legrace. Byl nedílnou součástí pánské šatny,“ řekl Jakub Špalek, principál divadelního spolku Kašpar, kde Navrátil hrál řadu let.

Zhruba před rokem představil Navrátil knihu o svém životě a svým postojem k nepřízni osudu dojal čtenáře i své herecké kolegy. Vzpomínat prý začal prakticky ve stejné době, kdy mu lékaři oznámili nepříjemnou zprávu o jeho nemoci. Díky vzpomínání se mohl věnovat příjemnějším věcem, zjistil, že jeho život byl dlouhý a krásný, byť tu a tam hořký.

"Člověk má být vděčný za vše, co život přináší. Bohužel, čas tomu dává hranice, ale jestli je to do sedmasedmdesáti, není nač si stěžovat," uvedl tehdy Navrátil.

S rakovinou tlustého střeva dlouho bojoval a podstoupil množství cyklů chemoterapie. Ve druhé polovině října odešel ze sanatoria, kde se léčil, a rozhodl se věnovat své poslední chvíle rodině. Ještě předloni Bořivoj Navrátil ztvárnil ve filmu Školní výlet postavu ředitele lázní; tuto roli označil za jednu z posledních.

Bořivoj Navrátil se narodil 26. září 1933 v Kroměříži. Hrál v mnoha divadlech, například na scénách Národního divadla, Činoherního klubu či Horáckého divadla. V Národním divadle se objevil poprvé ve druhé polovině 50. let v Revizorovi a účinkoval tu ve více než stovce inscenací. Divadlu se začal věnovat jako ochotník, poté vystudoval brněnskou Janáčkovu akademii múzických umění. Profesionálně začal hrát v Českém Těšíně. Od 90. let vystupoval s Divadelním spolkem Kašpar, v pražské Arše se objevil i v Radokově inscenaci hry Václava Havla Odcházení. Na filmovém plátně ztvárnil mnohokrát kvůli svému serióznímu vzhledu lékaře - například ve snímcích Už zase skáču přes kaluže, Pozor vizita, Sestřičky nebo v ruském filmu Tolstoj.

Vzhledem k charakteristické vyholené hlavě si několikrát zahrál i kriminálníky, kupříkladu v jednom z dílů seriálu Třicet případů majora Zemana. Pleš ho zdobila od poloviny 60. let, kdy se vyholil kvůli roli vynálezce v Macháčkově inscenaci Ze života hmyzu; tomuto „účesu“ zůstal věrný. Ve filmové trilogii o pravěkých lidech Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu ztvárnil postavu kupce Gera. Divákům utkvěl v paměti také rolí ze seriálu Návštěvníci, byl podivínským knoflíkářem ve stejnojmenném filmu Petra Zelenky.

V posledních letech se Navrátil v televizi objevil například jako šéfredaktor v televizním seriálu Redakce nebo jako správce krytého bazénu v seriálu Ulice. Od poloviny 50. let se uplatnil i v rozhlase, dabingu či uměleckém přednesu melodramů na koncertním pódiu. Učil také herectví na Pražské konzervatoři a na DAMU.

nemoci smrt
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.