V Českém ráji byla obnovena
vyhlídka Jirkovská borovice

V Českém ráji byla obnovena
vyhlídka Jirkovská borovice

13. 7. 2014

Jirkov u Železného Brodu na Jablonecku po třinácti letech obnovil vyhlídkové a poutní místo známé jako Jirkovská borovice. Sláva tohoto místa začala uvadat po pádu prastaré borovice, jež zde údajně rostla 600 let. První tři pokusy vysadit novou borovici byly neúspěšné, nakonec se jako symbol místa podařilo vybrat strom, který zde roste zhruba 40 let.

„Strom stojí asi pět metrů od původní borovice, o níž se říkalo, že pamatuje Žižku, když táhl na hrad Návarov,“ uvedl Josef Drda, strůjce obnovy tohoto místa v Českém ráji.

Mezi oblíbené cíle turistů se Jirkovská borovice zařadila už v první polovině 19. století, v roce 1905 se stala i poutním místem. Drdův dědeček na ní tehdy umístil patronkou zdejšího kraje – bozkovskou Pannou Marií s Jezulátkem. Prastará borovice ale v roce 2001 spadla a snaha vysadit na stejném místě novou byla marná. „Nejprve jsme sem dali dvoumetrovou borovici, vydržela tři měsíce, než ji někdo ukradl. Další sežvýkala zvěř a třetí zasazený mladý stromek zase někdo ukradl. Nemělo smysl sázet další,“ řekl Drda.

Kopec nad Jirkovem poté začal obrůstat podřadnými dřevinami a nálety, které zcela pohltily vyhlídku. Znovu obnovit se ji podařilo až letos po dohodě s vlastníkem borovice, jež roste nedaleko původního stromu. I na novém symbolu vyhlídky je nyní skříňka s bozkovskou Madonou a Jezulátkem a borovice získala označení památný strom. Podle Drdy místní také zkrášlili okolí – dobrovolní hasiči vykáceli a vytrhali všechny plevelové dřeviny, jsou zde nové lavičky a stolek.

Z vyhlídky, která je 595 metrů nad mořem, je výhled na Kozákov, Suché skály, Hamštejnský vrch, Maloskalské údolí, Bezděz i Ještěd. „Do dvou let by měla o sto metrů dále stát rozhledna vysoká 25 metrů,“ poodhalil Drda.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.