Za šíření dobrého jména Česka
budou oceněny Jiřičná i Vrzáňová

Za šíření dobrého jména Česka
budou oceněny Jiřičná i Vrzáňová

23. 5. 2012

Domácí diplomacie tradičně ocení jednotlivce, kteří se významně podílejí na šíření dobrého jména České republiky ve světě. Mezi dvanáctkou vyznamenaných z 11 zemí se tentokrát objevily například mezinárodně uznávaná architektka Eva Jiřičná působící v Británii či mistryně světa v krasobruslení a předsedkyně výboru zahraničních Čechů Ája Vrzáňová, která žije v USA. Podle ministerstva zahraničí je mezi laureáty také Jiří Chmel, signatář Charty 77 a zakladatel centra české exilové kultury ve Vídni.

Cenu Gratias Agit, která má podobu křišťálové koule, předá ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v pátek 1. června. Ocenění Černínský palác každoročně uděluje významným osobnostem nebo organizacím kulturního, společenského a ekonomického života za dlouhodobou činnost, kterou se výrazným způsobem zasloužili o \"věhlas českých rukou a myšlenek\". Cenu Gratias Agit založila česká diplomacie v roce 1997.

Tento rok ministr zahraničí vyzdvihuje práci Nazmiho Akimana, diplomata, podnikatele a předsedy Česko-turecké podnikatelské rady, dále mongolského režiséra loutkového divadla a pedagoga Džalajra Bjaruuzana Altan-Očira. Cenu obdrží rovněž Sylva Berková Arredondová, předsedkyně českého spolku v Misiones v Argentině, a Vladimír Bláha, ochránce práv národnostních menšin a předseda České besedy v Bosně a Hercegovině.

Mezi laureáty je též zakladatelka a předsedkyně sdružení českých žen v Káhiře Anna Janků, předseda mnichovské pobočky československé společnosti pro vědy a umění Ladislav Pavlík, lékařka Lucie Slavíková Boucherová z Francie, která je zakladatelkou České školy bez hranic zaměřené na výuku českého jazyka pro děti rodičů dlouhodobě žijících v zahraničí. Oceněn bude i Antonín Tučapský, hudební skladatel, dirigent a pedagog z Británie, a ředitelka muzea Ivana Olbrachta v ukrajinské Koločavě Natalija Tumarecová.

Česká republika ocenění
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...