Střípky dojmů z fotbalového 
mistrovství světa v Brazílii

Střípky dojmů z fotbalového
mistrovství světa v Brazílii

14. 7. 2014

Po pěti týdnech skočilo fotbalové mistrovství světa v Brazílii - největší zemi jižní části Ameriky. Každý, kdo sledoval televizní přenosy, si odnáší různé dojmy a zážitky nejen ze sportovních utkání, ale i z reportáží redaktorů z exotického prostředí.

Protože nekvalitní českou fotbalovou ligu prakticky vůbec nesleduji, tak jsem se chtěl podívat alespoň v televizi na špičkovou světovou kopanou. Bohužel jsem byl dost zklamán. Sice jsem viděl vynikající ovládání míče Messiho, Ronalda nebo Klozeho, ale snaha zvitězit za každou cenu mi svou brutalitou kazila celkový dojem. Hráči rychlejšího a šikovnějšího protihráče často drželi za dres nebo i za krk, ruce či tělo. Když to nestačilo, tak mu ještě v běhu kopli do nohou a tvářili se, že to bylo neúmyslně. Při velkém nasazení hráčů docházelo k prudkým srážkám těl hráčů a následným zraněním. Během hlavičkování se někdy hráči místo do míče trefili do hlavy soupeře, a pak byli otřeseni oba.

Jména některých hráčů sváděla svou zvukomalebností k přirovnání Němec Höwedes fauluje hrubě jako hovado, a také dostal ve finále žlutou kartu.

Moc se mi v českých televizních přenosech líbily záběry z brazilských měst a přírody. Zejména mořského pobřeží. Bylo vidět na snímku z letadla, jak finálový zápas sledují tisíce lidí přímo na pláži Copacabana. Na stadion v Rio de Janeriu se vešlo jen něco přes 75 tisíc diváků, ale mnoho set tisíc diváků sledovalo velké projekce zápasů na náměstích v Argentině, Německu, Brazílii i jinde. U televizorů sledovaly finále stamilióny lidí.

Jak už tady někdo v diskuzi napsal, tak fotbal je někdy ladný jako balet a tanec. Jindy je ale tvrdý a brutální jako rvačka, při které teče krev. Mezi záběry sejmuté z televizního přenosu jsem zařadil v příloze článku i zkrvaveného Němce Schweinsteigera, který byl zraněn až v prodloužení zápasu. Po ošetření se radoval společně s ostatními  ze získání trofeje mistrů světa i s krvavou památkou na tváři.

Tipovací soutěž na výsledky MS tady na i60.cz byla zábavná. Bylo zajímavé sledovat, jak se kdo pokouší odhadnout pravděpodobné výsledky utkání. Pochopitelně nikdo netipoval správně prohru bývalých mistrů světa Španělů 1:5 s Nizozemskem. Také prohra mnohonásobných mistrů světa Brazilců 1:7 s Německem v semifinále byla velkým překvapením. Zvláště když Brazilci hráli v domácím prostředí. Řada tipujících si všimla, že trenéři s oblibou začínají střídat o přestávce po I.poločasu a tip 46. minuta byl často velmi úspěšný.

Jako trenér volejbalu vím, že je lepší vysvětlit hráčům taktiku a změny ve strategii hry v přestávce mezi sety, než v timeoutu během hry. Většina ostatních tipů na minutu vstřelení gólu nebo počet žlutých karet byla opravdová loterie. Když tipuje přes 100 čtenářů, tak se pochopitelně občas někdo trefí i do minuty. Včera jsem ve finále odhadoval velice vyrovnaný boj a myslel jsem, že buď bude remíza 0:0 i po prodloužení, nebo padne jen jeden gól. Byly tam menší technické problémy, a tak jsem gól natipoval na I.poločas. Lionel Messi i jeho spoluhráči mohli dát gól rychle po chybách německé obrany, ale šanci nevyužili. Na kdyby se nikde nehraje.

Mistrovství světa ve fotbale skončilo - zapomeňte?
Zapomeňte na evidentní chyby rozhodčích, na hrubé fauly hráčů za hranicí fair play, na simulování pádů v pokutovém území na silný déšť při hře a nesportovní chování některých hráčů a trenérů. Do historie se uloží jen statistiky, že finálový turnaj hrálo 32 týmů a domácí tým nevyhrál. Německo jako první tým vyhrálo mistrovství světa na jihoamerickém území. Statistik o počtu utkání gólů, faulů, žlutých a červených karet je víc než dost. Ale ty už nejsou pro běžného diváka zajímavé. V televizi běží Tour de France a tam jede pár českých jezdců. Jak se prosadí v konkurenci celého světa?

Někdo řekne, že je to jako ve starém Římě - Lid chce chléb a hry. Ale závisí na každém z nás co ho zajímá. Někdo sport nemá rád a raději hraje mariáš v hospodě. Jiné dámy raději společně cvičí a udělají něco navíc pro své zdraví. A někdo si občas rád během dne přečtě i60-ku a něčím také přispěje.

Už se těším, až na podzim začneme po prázdninách trénovat a sportovat s mládeží. Ve volejbalu sice nejsou fauly jako v kopané, ale bohužel svět není úplně ideální. I tam dělají rozhodčí chyby a někteří i úmyslné. I tam se někteří hráči nechovají fair play a podvádějí při hře. Ale naštěstí většina hráčů hraje poctivě.



 

Brazílie 2014 fotbal
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.