Anton Pavlovič Čechov:
génius životního dramatu

Anton Pavlovič Čechov:
génius životního dramatu

15. 7. 2014

V pouhých čtyřiačtyřiceti letech zemřel na tuberkulózu v německých lázních Badenweileru, před 110 lety, přesně 15. července 1904, vynikající ruský dramatik a spisovatel Anton Pavlovič Čechov.

Mezi jeho nejslavnější hry patří Tři sestry, Strýček Váňa či Višňový sad, které se dodnes hrají na scénách všech významných divadel, včetně těch českých.

Anton Pavlovič se narodil se v jihoruském Taganrogu v rodině kupce a vystudoval medicínu na univerzitě v Moskvě. Lékařské praxi se však věnoval jen krátce, přednost dostala literatura. Proslul jako autor povídek a divadelních her, je jedním ze zakladatelů moderního dramatu.

Základním rysem Čechovových her je jejich "nedějovost" a citlivé vykreslení atmosféry tehdejší společnosti. Jeho nejslavnější hrdinové mají jedno společné – nejsou spokojeni se svým životem, ale nedokážou jej opravdu změnit.

V roce 1898 se Čechov při zkouškách své hry Racek seznámil s herečkou Olgou Knipperovou, s níž se o tři roky později oženil. Většinu společného života však trávili odděleně, Olga hrála v Moskvě a Čechov žil ze zdravotních důvodů přes zimu na Krymu.

Smrt zastihla Čechova na vrcholu tvůrčích sil.

spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.