Den, kdy raketa Apollo 11
vstoupila do dějin vesmíru

Den, kdy raketa Apollo 11
vstoupila do dějin vesmíru

16. 7. 2014

Byl to vlastně jen pokus o přistání na Měsíci. S dobrovolnou lidskou účastí. Ti lidé se nemuseli vrátit zpět na krásnou modrou planetu Země, ale zvládli to. Prokázali nesmírné hrdinství.

Před 45 lety, 16. července 1969, odstartovala z floridského Mysu Canaveral posádka kosmické lodi Apollo 11, jež se nesmazatelně zapsala do dějin dobývání vesmíru. Trojice astronautů – Neil Armstrong, Edwin Aldrin a Michael Collins – se v rámci amerického vesmírného programu vydala k Měsíci a 20. července 1969 jej dobyla. Na povrch Luny v modulu Eagle sestoupili jako první lidé Armstrong a Aldrin.
Americký program přistání člověka na Měsíci vyhlásil v roce 1961 prezident USA John Fitzgerald Kennedy. Projekt realizovaný Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA) stál kolem 25 miliard dolarů a zaměstnával 400 tisíc lidí. Hned na počátku ho postihlo neštěstí – Apollo 1 bylo zničeno požárem ještě na rampě a zahynuli tři astronauti.

Několik následujících letů proto bylo bezpilotních. Nakonec se však v letech 1969 až 1972 na Měsíc podíval tucet astronautů a projekt Apollo zůstává dodnes jedním z největších úspěchů amerického vesmírného programu. Jeden z prvních dobyvatelů Měsíce, Neil Armstrong, zemřel v srpnu 2012.

vesmír
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...