Rožnovský skanzen
provoní skvělý chléb

Rožnovský skanzen
provoní skvělý chléb

16. 7. 2014

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm provoní o víkendu výtečné pekařské výrobky. Bude se tam konat 21. ročník akce Pekařská sobota. Oslavy pekařského cechu se letos zúčastní rekordních 30 firem.

Odborná porota bude z přihlášených vzorků vybírat nejlepší chleba a rohlík, uskuteční se také pekařský trojboj v netradičních disciplínách. V trojboji se bude závodit v běhu s trakařem s třemi pytli mouky, běhu na chůdách s pekařskou nůší na zádech a běhu s plným půllitrem piva na lopáři, tedy dřevěné desce, na které se sází chleba do pece.

Nejlepší pečivo budou moci kromě odborné poroty hodnotit také návštěvníci. Chleba se bude po celý den péct v peci vodního mlýna v areálu Mlýnské doliny. „Vůně čerstvého pečiva vytáhne návštěvníky až nahoru do Valašské dědiny, péci se bude v objektu domu číslo 24 z Nového Hrozenkova,“ řekla muzea Petra Valíčková.

Pořadatelé připravili také vystoupení dechové hudby či pěveckého sboru. Zazpívá Petr Spálený a vystoupí i hudebníci ze Sibiře s ukázkou hrdelních zpěvů.

Na neděli připravil skanzen mírně recesistický program nazvaný Rozmarné léto v Mlýnské dolině inspirovaný románem Vladislava Vančury. „Pořad je připomínkou zapomenutých rožnovských plováren. Pokusí se navodit atmosféru doby, kdy lázeňští hosté do Rožnova jezdili hlavně na letní sezonu a tyto plovárny hojně využívali. Nad zemí se projdou provazochodci, uvidíte tance z počátku 20. století, které se můžete i naučit, a mladá dechová hudba zpříjemní celé odpoledne,“ dodal ředitel muzea Jindřich Ondruš.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.