Zámek v Buchlovicích
opět provoní česnek

Zámek v Buchlovicích
opět provoní česnek

18. 7. 2014

Zámecký park a městečko Buchlovice bude zase vonět po česneku. V sobotu 26. července se tam koná 13. ročník festivalu věnovaného této zelenině. Jeho cílem je podpora domácích pěstitelů. Akce se ponese v duchu neobvyklých soutěží a česnekových specialit. Začne v deset dopoledne předáním úrody starostovi a zpěvem česnekové hymny. Chybět nebude ani mistrovství republiky v plivání česneku na dálku.

Festival se každoročně těší velké oblibě. Do Buchlovic jezdí tisíce lidí z různých částí Moravy i Čech, kteří kromě zábavy nakupují ve velkém letos vypěstovaný česnek. Prodá se ho několik tun. „Letos očekáváme příjezd nejméně 60 prodejců,“ řekl Miloslav Hrdý z pořádající Folklorní agentury Buchlov. Prodejci musejí být držiteli certifikátu vydaného sdružením Českomoravský česnek nebo musejí poslat předem vzorky svého zboží k posouzení.

Pořadatelé totiž podle Hrdého chtějí návštěvníkům festivalu zaručit, že si v Buchlovicích v areálu festivalu nakoupí pouze české či slovenské odrůdy česneku. „Prodejce jsme si už naučili, nemají s podmínkami většinou problém. Odmítli jsme jen jednotlivce, kteří neprokázali, že prodávají český česnek,“ doplnil Hrdý. Nekvalitní, levný čínský česnek nebude v Buchlovicích k mání.

Motto festivalu "Jakub, Jakub, česnek nakup, na tvůj svátek Evžene, těžko už se sežene!" odkazuje na to, že je nejvyšší čas si oblíbenou zeleninu pořídit. Jakuba bude 25. července, na Evžena (10. listopadu) je už k dostání obtížně. Kromě česneku, o kterém pořadatelé říkají, že je věčný, budí každoročně zájem také speciality, jejichž nedílnou ingrediencí je česnek. Na jídelním lístku se objeví i česnekové nápoje, pálenky nebo koláče. Česnek bude ukrytý v dekoracích a bude i součástí sportovních klání.

naše tipy výlet
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.