Češi se bojí do Řecka. Žádnou
paniku, uklidňují cestovky

Češi se bojí do Řecka. Žádnou
paniku, uklidňují cestovky

24. 5. 2012

Domácí turisté se při plánování dovolené začínají vyhýbat Řecku. Obávají se ekonomické krize, která na řecký stát dopadla v Evropě nejdrastičtěji, stávek na letištích a případných občanských nepokojů. Následují tak Němce, kteří se v obavách před řeckou „odplatou“ z Řecka houfně stahují. Řekové totiž vidí v německém tlaku na úspory hlavní příčinu své současné situace. K třetinovému poklesu zájmu Němců o Řecko přispívají zprávy o násilí vůči nim kvůli tvrdým opatřením požadovaným německou kancléřkou Angelou Merkelovou výměnou za finanční pomoc.

„Řecko letos už nemůže konkurovat nejpopulárnějšímu Turecku nebo Španělsku. Vloni ano,“ potvrdil mediální zástupce cestovní kanceláře Fischer Jan Osúch. Propad prodeje přiznala i Pavlína Pešová z cestovní kanceláře Firo-tour. „Týká se především hotelů nižší kategorie,“ řekla.

Cestovní kanceláře na druhou stranu tvrdí, že Češi nemusí mít z letošní dovolené v Řecku obavy, neboť v místech, kam turisty vozí české agentury, nejsou známky krize znát. „Je potřeba striktně oddělovat krizi politickou a krizi faktickou. Politická krize se drží spíše v Aténách a v televizi,“ uvedl marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Podle jeho slov je v turistických destinacích klid. Dramaticky nevzrostly ani ceny základních komodit. Nejmarkantnější je růst u benzínu, který vloni stál 1,60 euro a letos vzrostl na 1,75 až 1,80 euro podle konkrétního ostrova. Také možnost konfliktů mezi turisty je pravděpodobná spíše na pevnině, kam Češi zpravidla nelétají. Na ostrovech drtivá většina místních žije z cestovního ruchu a ti dobře ví, že si nemohou dovolit o turisty přijít.

Přesto budou kvůli úbytku rekreantů letos v Řecku některé hotely zavřené. Půjde zejména o ty méně atraktivní, které jsou dále od pláží, a pak o řadu hotelů, jež jsou zaměřené výhradně na německé turisty. Cestovní kanceláře naopak očekávají, že do Řecka letos přiletí více Poláků, Rusů a Izraelců.

Čtěte dále rozhovor s ředitelem cestovní kanceláře VTT Demetriosem Lambrou - zde

cestování dovolená Evropská unie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...