Krkonoše se opět brání
borůvkovým šílencům

Krkonoše se opět brání
borůvkovým šílencům

20. 7. 2014

V Krkonoších kvůli ochraně přírody před nájezdy sběračů borůvek začal platit zákaz vstupu do některých částí hor. Omezení vyhlášené správou KRNAP se týká asi 15 procent rozlohy parku a potrvá do 15. října. Neomezuje ale turisty, kteří se v Krkonoších pohybují po značených turistických trasách a cyklostezkách. Letošní úroda borůvek je však malá.

Omezení vstupu se týká například okolí Vosecké boudy, Lysé hory, Kotle a Luční hory či pramene Labe. Zejména jde o oblasti ve druhé a třetí zóně parku. Část území s omezeným vstupem je i v první zóně, kde je ale vstup mimo značené cesty zakázán celoročně. Dotčené lokality se zákazem vstupu jsou v terénu označené informačními cedulemi v českém a polském jazyce. 

Správa parku omezení vstupu zdůvodňují tím, že nezodpovědní sběrači borůvek nešetrným sběrem devastují porosty, snižují množství potravy pro ptáky a zvířata a také poškozují lokality, na kterých se vyskytují chráněné rostliny. Zvěř také kvůli sběračům nemá klid v době říje. Omezení KRNAP vydal už počtrnácté. 

Největší problémy se sběrači byly před přibližně šesti lety, zákaz tehdy porušovali hlavně polští sběrači. „Česká veřejnost si na omezení zvykla a většinou je respektuje. Naopak největší problémy působili zahraniční profesionální sběrači, kteří podnikali nájezdy na plochy zejména v blízkosti státní hranice,“ uvedl mluvčí KRNAP Radek Drahný. Lidem, kteří nařízení správy poruší, hrozí vysoká pokuta až 10 tisíc korun. 

Krkonoše
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.