Zájezdy last minute do Řecka
jsou nyní mimořádně výhodné

Zájezdy last minute do Řecka
jsou nyní mimořádně výhodné

23. 5. 2012

Kvůli obavám z pouličních nepokojů a stávek na letištích se mnoho Čechů rozhodlo vyměnit plánovanou dovolenou v Řecku za jinou destinaci. Demetrios Lambrou, ředitel  cestovní kanceláře VTT, která se specializuje na Řecko a Kypr, potvrzuje nižší zájem českých turistů o zájezdy do Řecka, podle něj však není důvodem řecká krize. „Oproti loňsku zaznamenáváme zájem o něco nižší, je ale otázkou, nakolik je to způsobeno situací v Řecku, nebo spíše ekonomickou situací Česka, kdy neustále z médií slyšíme negativní zprávy o vývoji tuzemské ekonomiky,“ uvádí Demetrios Lambrou v rozhovoru pro magazín i60.

Nemusí se tedy čeští turisté obávat nepokojů či stávek zaměstnanců e službách, zejména pak v hotelech a na letištích?

Minimálně v hotelech nabízených CK VTT se nestávkovalo nikdy a ani jsme o žádných podobných případech neslyšeli. Všichni zaměstnanci hotelů jsou totiž na příjmech z turismu životně závislí a stávkovat by tedy nedávalo v jejich případě žádný smysl. Pokud jde o stávky na letištích, nemáme informace, že by se měly konat. Ale i kdyby k nějakým došlo, obvykle to má na průběh dovolené jen minimální dopad. Například v loňském roce se v českých médiích tak často zmiňované stávky dotkly jen několika našich letů v průběhu celé sezóny, kdy byl odlet či přílet posunut jen o několik hodin. V této souvislosti bychom rádi upozornili, že pro mnohé české novináře se stalo Řecko velmi snadným terčem. Pokud se ale konají demonstrace či stávky ve Francii, Španělsku, Portugalsku, Německu, Itálii a dalších evropských zemích, obvykle se o tom vůbec nedozvíme.

Jak se tedy prodávají zájezdy do Řecka v letošním roce?

Celkově se prodalo mně zájezdů, ovšem současně je také pravda, že klienti velmi pozitivně reagují na last minutové nabídky. Letošní last minute jsou za opravdu mimořádné ceny, které se podle našich odhadů už nikdy nezopakují.

Jaký je podle vás vztah Řeků k českým turistům, považují je za  zajímavou klientelu?

Velmi vřelý a pozitivní. Což se projevuje i tím, že se obvykle snaží naučit alespoň pár českých slovíček. Mnozí jich ale umějí o poznání více – to proto, že jejich manželkami se stali Češky. Češi jsou u Řeků navíc oblíbení také proto, že patří ke slušným a milým návštěvníkům.

Řecko rozhodně v posledních letech patří po Chorvatsku k nejčastějším cílům letní dovolené českých turistů. Co je podle Vás nejpřitažlivější na řeckých ostrovech?
Na řeckých ostrovech je nejpřitažlivější jejich obrovská rozmanitost. Každý má svou vlastní historii, své jedinečné památky a slavné rodáky a své neopakovatelné kouzlo a atmosféru. V nabídce cestovní kanceláře VTT, která se na Řecko a Kypr specializuje už 22 let, máme jak ty nejnavštěvovanější ostrovy, jako je Kréta, Rhodos, Kos, Korfu nebo Zakynthos, tak i menší, ale neméně zajímavé ostrovy jako je Samos, Lesbos či Thassos. Příroda je na každém řeckém ostrovu trochu jiná, takže každý má i svou vlastní specifickou vůni. Na všech ostrovech ovšem najdete průzračně čisté moře a velmi pěkné pláže – a to jak písečné, tak i oblázkové. Pokud ale mluvíme o Řecku a řeckých ostrovech, turisty sem neláká jen dávná historie či teplé moře, ale také místní výtečná kuchyně.

Které z ostrovů jsou v posledních letech mezi Čechy nejoblíbenější a proč?
Stabilně velký zájem je o ty největší ostrovy, jako je Kréta, Rhodos, Kos, Zakynthos. Například Kréta láká turisty atraktivní přírodou, kdy vrcholy hor mají přes 2000 metrů, dále velmi pěknými plážemi, čistým mořem, cennými archeologickými památkami – nejnavštěvovanější je bezpochyby palác Knossos ležící blízko hlavního města Heraklion. A pokud zmiňujeme města, určitě doporučujeme navštívit nádhernou Chanii, často nazývanou Benátky východu. Výstavní paláce, úzké uličky, starý přístav. To a mnohé jiné – včetně časté přítomnosti spisovatele Roberta Fulghuma – činí z tohoto bývalého města velmi atraktivní místo. Kos, rodiště Hippokrata, má nádherné písečné pláže a velmi dobré hotely většinou se stravou formou all inclusive. To je mix, díky kterému je Kos stabilně jedním z nejvíce navštěvovaných.

V nabídce ovšem máme dvě lokality, které dlouhodobě patří k mimořádně populárním. Tou první je oblast Olympské riviéry/Pierie ( http://pierie-olympska-riviera.vtt.cz/). Toto místo se nachází přibližně hodinu jízdy od letiště ve městě Thessaloniki a doporučit jej můžeme všem, kteří chtějí prožít dovolenou v hotelu na nádherné písečné pláži. Konkrétně zde máme v nabídce nově zrekonstruovaný hotel Sun Beach, jehož zahrada plynule navazuje na upravenou pláž. Navíc se odsud dají podnikat atraktivní výlety. Kdo by přímo nechtěl zdolat bájnou horu Olymp, může se alespoň vydat do vesničky pod ní, za návštěvu stojí dechberoucí kláštery v Meteoře vystavěné na pískovcových skalách. Další výlety pak směřují například do věštírny v Delfách.

Druhou destinací v pevninské části Řecka je pak poloostrov Peloponés a konkrétně letovisko Tolo, které má hned několik předností – je zde atraktivní písečná pláž s výhledem na ostrůvky, množství příležitostí k nákupům a hlavně množství slavných památek, o kterých jsme se kdysi učili – Sparta, Olympie, Mykény, Epidaurus, Korinth a samozřejmě Athény.

Kromě Řecka nabízíte také Kypr. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi řeckými ostrovy a Kyprem?

Kypr je od roku 1960 samostatný stát, řecká kultura je zde patrná po celém ostrově.  Přestože oficiálním jazykem je řečtina a turečtina, tak všichni mluví anglicky. Velmi mnoho Kypřanů studovalo v Česku, takže není překvapením, když se v restauraci, v nemocnicích, v obchodech domluvíte česky. Pokud jde o ten nejzásadnější rozdíl, který vnímá turista: Je zde o poznání tepleji. Pro srovnání: Zatímco na nejjižnější řecký ostrov Krétu se letí zhruba 2 hodiny a 50 minut, na Kypr letíte 3,5 hodiny. Sezóna je zde mnohem delší, koupe se minimálně od května do října, například předloni ale bylo tak krásně, že se dalo bez problémů koupat v moři ještě v půlce prosince. Kypr také nabízí ve srovnání s Řeckem ještě vyšší kvalitu služeb.(http://ostrov-kypr.vtt.cz/).

Jaká místa (hotely, apartmány, studia) by vaše cestovní kancelář doporučila našim seniorským čtenářům?

CK VTT si zakládá na kvalitě svých služeb a individuálním přístupu. Pokud tedy přijdete do našich poboček v Praze nebo v Brně, velmi rádi všem poradíme, co by bylo to nejlepší právě pro ně. Záleží totiž, co od dovolené očekávají a samozřejmě také to, kolik do ní chtějí investovat. Radit a doporučovat bez znalosti požadavků je proto poněkud ošemetné. Každopádně kromě již zmiňovaného hotelu Sun Beach na Olympské riviéře je velmi žádaný hotel Ritsa na Peloponésu.

Nabízí vaše cestovní kancelář nějaké výhody či slevy seniorům?
Cestovní kancelář VTT celoročně poskytuje seniorům slevu 15 procent z katalogové ceny zájezdu. Tyto slevy přitom platí na všechny destinace, všechny termíny i všechny hotely. Pro seniory, ale nejen pro ně, pak máme v nabídce podzimní a jarní zájezdy na Kypr za mimořádně lákavé ceny, ve kterých je nejen doprava, ubytování nebo letištní a bezpečnostní poplatky, ale také komplexní cestovní pojištění a jeden celodenní výlet s výkladem v českém nebo slovenském jazyce.

cestování cestovní kanceláře
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%