Soutěž Moje léto 2014:  
Kanáry - šťastné ostrovy

Soutěž Moje léto 2014:
Kanáry - šťastné ostrovy

26. 7. 2014

Od malinka jsem si myslela, že Kanárské ostrovy jsou ostrovy, kde je plno kanárků. Až taťka mi vysvětlil: "děvče, to jsou šťastné ostrovy, které byly již od starověku hlídány obrovskými psy a odtud pochází jejich pojmenování , protože CANIS v latině je pes". Táta byl člověk sečtělý a znalý a především uměl vysvětlovat a vyprávět. Od dětství jsem snila se tam podívat, a také jsem navštívila Kanárské ostrovy dvakrát.

Kanárské ostrovy jsou blíže k Maroku a tedy Africe - 112 km, ale patří ke Španělsku a do Madridu je to odtud 1770 km. Jejich poloha dle rovnoběžky je jako Florida, či Bahamy - kde jsou podobné klimatické podmínky. Jsou omývány Golfským proudem.

Z jejich historie je známo, že jsou staré asi 16 milionů let. O jejich stáří se vedly vědecké spory a výzkumy. Zda jsou odlomenou částí afrického pobřeží a zbytek potopeného kontinentu.  Anebo je to ostrov, který vznikl vlivem sopečné  erupce. Existuje o ostrovu krásná báj, kterou si tradují místní obyvatelé, že při zničení Atlantidy výbuchem sopky a zemětřesením , se celá vyspělá civilizace potopila do moře a katastrofu přežila jen bílá holubice. Ta vzlétla nad Atlantický oceán a když pozřela, co postihlo její rodnou zemi, uronila 13 slz a z nich se zrodilo 13 Kanárských ostrovů. Z toho je obydlených 7 : Tenerife, La Palma, La Gomera, Hierro, Gran Canaria, Fuerteventura a Lanzarote. Všechny jsou sopečného původu.

Jejich pojmenování jsem vysvětlila již v úvodu, "Šťastné ostrovy", hlídané obrovskými psy, z latinského slova canis, což je pes. Původní obyvatelé jsou Gaučové, od roku 1483, kdy vládla španělská královna Isabela jsou osídleny Španěly. Je zde na každém kroku vidět rozvinutá španělská kultura a praví se, že roku 1492 v největším městě na ostrově Gran Canaria v Las Palmas zakotvil slavný mořeplavec Kryštof Kolumbus. Gran Canaria je  rozlohou třetí největší ostrov z Kanárského soustroví, jihem připomínající Afriku, vnitrozemím Evropu a hluboké skalní kaňony na severu ostrova připomínají Ameriku. Písečné pláže s nekonečnými dunami, které se mění kažkou chvilku.

Další ostrov Tenerife se pyšní nejvyšší horou Španělska Pico de Teide, která je vysoká 3718m n.m.

Na všech otrovech je rozmanitá vegetace, nádherné pinie, ibišky všech barev od bílé, po růžové, oranžové, fialové a červené. Banánové plantáže, opuncie, a nekonečné trsy překrásných vánočních hvězd. Symbolem všech je však květ "papouščí rostliny" STRELIZIE, žlutooranžovofialový.

Z místních specialit jsou samozřejmě prvořadé ryby, vždy velmi dobře upravené a potom známý "Conejo al salmorejo" dušený králík s rajčaty se šťouchanými brambory, což je opravdu pochoutka. Z vín jsou tradiční Malvaz anebo Torres, kterými vždy hodovali už v dávných dobách Evropané.

Zkrátka řečeno Gran Canaria jsou fascinujícím malým světadílem s příjemným podnebím po celý rok, s obdivuhodnou divokou krajinou a téměř každý den azuro nad hlavou.

 

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.