Královna Alžběta II. hostila
smetánku britské kultury

Královna Alžběta II. hostila
smetánku britské kultury

24. 5. 2012

Královna Alžběta II. pohostila přijala několik set předních britských hudebníků, herců, spisovatelů a výtvarníků, mezi nimiž byly hvězdy jako Paul McCartney, Derek Jacobi, Julian Barnes nebo David Hockney. Recepce pro asi 850 lidí v londýnské Královské akademii u příležitosti 60. výročí královnina nástupu na trůn byla jedním z největších shromáždění kulturních osobností, jaké Spojené království zažilo.

V akademii byli také rapper Tinie Tempah a zpěvák Bono z irské rockové kapely U2, který si vysloužil potlesk, když ocenil královninu loňskou historickou cestu do Irska. „Královna mluvila irskou gaelštinou, a ani já nemluvím gaelsky,“ zažertoval.

Mezi pozvanými byli módní návrháři Vivienne Westwoodová a Paul Smith, herci Derek Jacobi, Kenneth Branagh, Emma Thompsonová, Joanna Lumleyová a Tom Courtenay, dramatici Tom Stoppard, Mike Leigh a Ronald Harwood, výtvarníci David Hockney, Grayson Perry a Sam Taylorová-Woodová, stejně jako designér firmy Apple Jonathan Ive. Z romanopisců dorazili Julian Barnes, Michael Morpurgo a Philip Pullman.

Královna se setkala i se zpěvačkou Shirley Basseyovou a herečkou Joan Collinsovou. „Jsem její velká obdivovatelka,“ řekla o Alžbětě II. Collinsová. „Vždy chci vědět, co má v kabelce.“

Výtvarník Peter Blake, který například navrhl obal ke slavnému albu Beatles Sergeant Pepper\'s Lonely Hearts Club Band, prohlásil, že královnino panování bylo \"60 vzrušujících let\" pro britskou kulturu.

Vivienne Westwoodová, která se proslavila v punkové éře v 70. letech, přiznala, že od té doby změnila na monarchii názor. „Jednu dobu jsem si myslela, že královna je symbolem politického pokrytectví Anglie. Uvědomila jsem si, že je nad politikou. Myslím, že je tmelem společnosti a dělá neuvěřitelnou práci,“ vysekla poklonu Westwoodová.

celebrity
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...