Němci přijíždějí do českých
domů seniorů. Kvůli cenám

Němci přijíždějí do českých
domů seniorů. Kvůli cenám

28. 7. 2014

Němečtí senioři začínají využívat české pečovatelské ústavy. Zatímco nabízené služby jsou na obou stranách hranice na stejné úrovni, zařízení v Česku jsou výrazně levnější než v Německu. Péče o seniory se tak stává další ze služeb, za kterou Němci přejíždějí hranice, už dříve začali kvůli cenám vyhledávat české zubaře. 

Náklady na péči o německé seniory v zařízeních v západních Čechách se podle deníku Mittelbayerische Zeitung pohybují od 1000 eur (27 400 korun) měsíčně výš. V německých pečovatelských ústavech ale celkový měsíční poplatek není nižší než 2000 eur, často převyšuje i částku 3000 eur. 

Rodiny žijící v oblastech, které jsou z Česka snadno dostupné, proto podle Mittelbayerische Zeitung zvažují umístění seniorů raději do českých než do německých pečovatelských domů. V tom případě sice pojišťovna nepřispívá na péči v ústavu, vzhledem k nižším cenám ale vyjde využití českého ústavu levněji i se započtením nákladů na pravidelné dojíždění členů rodiny na návštěvu. 

Zatím není k dispozici přesná statistika, kolik Němců využívá služby českých pečovatelských ústavů. Podle deníku lze ale hovořit už o desítkách případů a je pravděpodobné, že jich bude přibývat. Provozovatelé zařízení, která stojí v blízkosti hranice, proto uvažují o rozšíření kapacit nebo o otevření nových ústavů právě s ohledem na německou klientelu. 

Němci už několik let využívají služby českých zubařů, kteří nabízejí péči na německé úrovni s výrazně nižšími cenami. Tato "zdravotnická turistika" se přitom neomezuje pouze na obyvatele pohraničních oblastí, využívají ho i lidé žijící několik set kilometrů od hranic. 

domov pro seniory
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%