Moje léto: Bükfürdö 
je pro zdraví i zábavu

Moje léto: Bükfürdö
je pro zdraví i zábavu

28. 7. 2014

Ujížděli jsme pohodlným výletním autobusem vstříc letnímu dobrodružství. Naše trasa směřovala přes Dolní Rakousy a po dálnici kolem Vídně jsme pokračovali nejrychlejší cestou do Maďarska. Za okny autobusu jsme sledovali proměny krajiny.

Náhle nás zastihl prudký, naštěstí jen krátký liják. Krásný výhled na vrcholky Alp na rozhraní Dolních Rakous a Štýrska na našem jižním horizontu se rázem zahalil do neprůhledné clony. Mraky i déšť ale zmizely stejně rychle, jako se objevily. Než jsme stačili dojet k poslednímu odpočívadlu v rakouské spolkové zemi Burgenlandsko, již znovu vysvitlo sluníčko, které ozářilo vzdalující se Schneeberg – nejvýchodnější dvoutisícovou horu dolnorakouských Alp (2076 m).

Před polednem jsme přejeli z Rakouska do Maďarska a za chvíli neuniklo našim pohledům město Šoproň (vzdálené jen asi 65 km od Vídně a ležící hned za hranicemi). Stálo by za to v něm zastavit a projít se historickou částí. My jsme zde zastávku plánovanou neměli, tak nám tentokrát možnost poznávání skvostů v Šoproni unikla. Město bývá nazýváno mostem mezi Maďarskem a západními sousedy. Má přes 55 tisíc obyvatel a je dvojjazyčné. Oficiálně se uvádí i jeho německé označení Ödenburg. Nešlo na místních ukazatelích si toho nepovšimnout. Avšak prohlíženo jen z autobusu, jedoucího po okraji města, se nám zdálo dosti omšelé. Centrum je prý ale pěkně upravené a místní obyvatelé jsou pyšní nejen na hezké historické budovy, ale i na jeho bohatou minulost. Snad někdy příště zařadíme jeho prohlídku do programu cesty. Teď jedeme dál, k cíli nám zbyla hodinka jízdy.

Všichni jsme byli rádi, že nás po příjezdu do hotelu ihned ubytovali. Potom nás čekala krátká orientační prohlídka rozlehlého areálu termálních lázní Bükfürdo, kde jsme příjemně trávili následující dny. Z naučných tabulí jsem se tam dověděla mnohé zajímavosti, a věřím, že by vás mohly také zaujmout.
Zde jsou: (milé překvapení - informace byly psány kromě maďarštiny, němčiny a angličtiny, také v češtině, nebo slovenštině.)
- místní termální lázně vděčí za svůj vznik průzkumným ropným vrtům. V roce 1957 tam vytryskl z navrtaných hlubin silný proud, který se dral na povrch a vystřikoval k nebi do výše 60 – 70 m. Měl teplotu 58 °C.
- vzápětí vznikly plány na využití tohoto přírodního bohatství a o pět let později tam byl vybudován první částečně krytý bazén s termální vodou, bohatou na minerální látky.
- Od té doby již uplynulo přes 50 let.
- Nyní se areál Bükfürdö rozrostl na plochu 14 hektarů.
- Má dohromady 32 různých bazénů.
- Celková vodní plocha přesahuje 5 400 m2.
- Bazény jsou napuštěny léčivou vodou o teplotě 32 až 38 °C,
- Plavecké bazény vodou teplou 26 až 28 °C.

Prvotních informací již bylo dosti, tak teď už rychle šup do bazénu za všemi ostatními. Nebylo to vlastně žádné šup rychle, nýbrž pěkně pomalu a opatrně. Ono to totiž všude hodně klouzalo. To samozřejmě každý ihned poznal i bez toho, že by četl výstražné nápisy, upozorňující na tuto skutečnost. Důležité ovšem bylo, přečíst si doporučení, že v těchto termálních bazénech se nemá pobývat najednou více jak 20 minut. Potom se doporučuje vystoupit ven, odpočinout si a pak zase jít třeba do dalšího bazénu. Uposlechla jsem a s radostí šla zkoušet vše, co zde bylo k dispozici.

K relaxaci sloužily rozlehlé odpočinkové plochy a terasy na opalování s pohodlnými lehátky, kryté zážitkové bazény s celoročním provozem, perličkový bazén, divoká řeka, různá sportovní hřiště, zajímavé sportovní i zábavné animační programy organizované v areálu koupaliště, např. aquaaerobik. Už mi ani nevadilo, že v některých teplých bazénech se skoro tlačilo tělo na tělo. Bylo nutné se vmáčknout do kteréhokoliv uvolněného místečka, tam si sednout do dlouhé řady na schůdek, určený k sezení a potopení tělesné schránky dle chuti, třeba až po krk. Při tom se nechalo pohodlně opírat o okraj bazénu, na nic nemyslet a zbavovat se stresu všedních dní. Bylo mi tam krásně a myslím, že i všem ostatním.

Zásaditá hydrouhličitanová voda má jedinečné složení; je bohatá na vápník, hořčík a fluor. Je téměř zázračná a pomáhá zmírňovat následující neduhy:
- onemocnění pohybového ústrojí
- onemocnění kloubů a kostí
- opotřebení chrupavky, řídnutí kostí, vápenatění
- dnu
- revmatismus měkkých tkání
- nemoci trávicího ústrojí, zažívací potíže
- žaludeční vředy
- chronické a gynekologické a urologické záněty.

Léčivé vody slouží díky obsahu minerálů i jako prevence různých onemocnění a poúrazová rehabilitace.
Vody se využívají jak ke koupelím, tak k pitné kúře.

Někdo by možná mohl namítnout, že jen samá voda je na dovolenou málo. Mohu prozradit, že i já, ačkoliv jsem vodomilka, tak jsem nebyla od rána do noci jen ve vodě. Hned první večer jsem vybídla ostatní, že se ke mně mohou přidat. Měla jsem v úmyslu prozkoumat na vlastní oči, jaké další zajímavosti v okolí jsou. Byla jsem tam poprvé a svoje rozhodnutí dojít do Büku, jsem chtěla uskutečnit bez ohledu na to, zda se někdo průzkumné výpravy se mnou zúčastní. Všichni byli mnou upozorněni, že večer nebudu fungovat v roli průvodce, ale pouze jako průzkumník. Zřejmě i ostatní potřebovali ze sebe setřást nadbytečné dekagramy, ke kterým jsme přišli během večeře.

Plavání s plným žaludkem by nebylo dobré, zato pro večerní pochod plný objevů se nadchlo dost lidí. Byla jsem mile překvapena – nezůstala jsem sama opuštěná, ale připojilo se dalších asi 20 osob, které lákalo kouzlo spoluobjevování.  Zajímá-li Vás, co veselého jsme zažili během toho večera, a co úžasného jsme podnikli v dalších dnech, tak si počkejte na 2. část.

Pošete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield.
Moje léto 2014
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.