Potřebuji nutně zhubnout.
Jenže, chci to doopravdy?

Potřebuji nutně zhubnout.
Jenže, chci to doopravdy?

27. 7. 2014

Kdo chce zhubnout a dosaženou váhu si dlouhodobě udržet, měl by si především uvědomit, zda to chce sám, nebo ho k tomu někdo nutí. Měl by si také rozebrat, proč kila navíc má, aby řešil příčiny, nikoli jen následek. Většina lidí začne s nějakým druhem diety. To ale nestačí, je nutné přidat také pohyb a hlídat si i správný odpočinek a spánek. 

„Nejdůležitější je motivace. Vždy je to neúspěšné, pokud řekne partnerka, že si přeje štíhlejšího partnera, nebo řekne lékař, že musím zhubnout, protože mě to ohrožuje na zdraví. Veškeré věci, které dělám s tím, že musím, tak je vlastně dělat nechci,“ vysvětluje výživový specialista Petr Havlíček, který je garantem projektu Vím, co jím.

Poraďte se s odborníkem

K nastartování zdravého životního stylu by si člověk měl udělat analýzu, proč kila navíc má. „Jestli je to otázka špatného stravování, nepohybu, stresu, neodpočívání nebo genetiky,“ upřesňuje Havlíček. Jen tak může člověk současně s hubnutím pracovat i na odstranění příčin nadváhy. 

Kdo se zaměří jen na dietu a navíc věří, že zhubne, když při ní hodně trpí hlady, dlouho to nevydrží. Úspěch má nanejvýš pět až deset procent lidí, ostatní se vrátí k původní stravě a kila zase naberou. Opakované diety vedou v jo-jo efektu k tloustnutí. 

Příčiny nadváhy je podle Havlíčka nejlépe hledat s pomocí odborníka. Člověk sám nemá nadhled. Najít si odborníka může každý sám na internetu, když si zadá slova "zdravý životní styl", ne jen "výživový poradce", protože při hubnutí jde o víc než jen změnu stravy. Dobré je nevybírat podle vzhledu stránek, ale podle vyjádření těch, kteří už úspěšně zhubli a dlouhodobě si váhu udržují. 

V hubnutí pomáhá stanovit si konkrétní a splnitelné cíle. Nestačí říct si, chci zhubnout, ale chci zhubnout o pět kilo a vejít se do oblíbené sukně. K úspěchu nevede ani to, když si člověk řekne, že každý den uběhne pět kilometrů, lépe je stanovit si třeba svižnou procházku tři dny v týdnu. Za plnění plánu by si člověk měl dopřát malou odměnu. 

Trochu hřešit je prospěšné

Podle Havlíčka se lidé nejčastěji dopouštějí chyby při sestavování jídelníčku. Ve stravě mají málo bílkovin, zeleniny a příliš ovoce, které dodává tělu sacharidy. Vyřazují ze stravy tuky, ty jsou ale nezbytné pro vstřebávání některých vitamínů a měly by tvořit 30 procent energetického příjmu, převažovat by měly tuky rostlinné. Lidé také jedí málo ryb a pijí mnoho slazených nápojů. 

Občasné porušení diety Havlíček povoluje – "uklouznutí" je podle něj dokonce žádoucí. „Pokud si to člověk příliš zestriktní a nikdy si nic nepovolí, tak logicky jak pro metabolismus to není úplně optimální, ale především ne pro jeho psychiku. Měl by vědět, že může všechno, kromě věcí, které opravdu nepotřebuje, jako jsou sladké limonády. Ale zároveň musí vědět, že když si jednou za 14 dní dá skleničku koly, že ho to nezabije, protože 80 až 90 procent jeho stravování a pohybu je správně,“ dodává Petr Havlíček.


    Desatero "Vím, co jím"

1.

Jezte pestrou a vyváženou stravu.

2.

Jezte více zeleniny a ovoce. Snažte se je zařadit ke každému jídlu během dne.

3.

Vybírejte celozrnné produkty – chléb, pečivo, těstoviny.

4.

Volte rostlinné tuky a kvalitní margaríny z nich vyrobené.

5.

Zařaďte do jídelníčku fazole, hrách a čočku.

6.

Vybírejte maso, masné produkty a mléčné výrobky s nižším obsahem tuku.

7.

Omezte sůl. Pro zlepšení chuti pokrmů používejte bylinky a koření.

8.

Pijte přednostně vodu, neslazený čaj a nízkoenergetické nápoje.

9.

Udržujte si správnou tělesnou hmotnost.

10.

Pravidelně se aktivně hýbejte alespoň 30 minut každý den.

dieta hubnutí
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%