Ovlivňuje životní
postoj naše zdraví?

Ovlivňuje životní
postoj naše zdraví?

27. 7. 2014

Psychologové z brněnské filozofické fakulty chtějí zjistit, jak osobnost a celkový postoj k životu ovlivňují zdraví lidí. V dotazníku pátrají například po rozdílech mezi optimisty a pesimisty. „Dotazníkový průzkum, kterého se mohou prostřednictvím internetu zúčastnit všichni zájemci, potrvá do konce roku,“ sdělila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. 

Z výzkumů ve Spojených státech i některých evropských zemích vyplývá to, že optimisté dělají pro vlastní zdraví více než pesimisté. „Vysvětlujeme si to tak, že optimisté jsou obecně aktivnější a aktivněji tedy přistupují i ke svému zdraví. Když jsme ale zkoumali skupinu českých vysokoškoláků, tento vztah se nepotvrdil. Chceme si ověřit, zda to platí i pro další skupiny obyvatelstva,“ uvedla vedoucí výzkumu Jaroslava Dosedlová. 

Výzkum podporovaný Grantovou agenturou České republiky je celkově zaměřený na zdraví podporující a zdraví ohrožující chování lidí starších 15 let. „Jeho výstupem budou modely obou typů chování pro vybrané skupiny obyvatelstva, které budou základem pro zpracování programů podporujících zdravé chování,“ doplnila Dosedlová. 

Psychologové potřebují oslovit co nejvíce lidí a získat odpovědi od širokého vzorku populace. Anonymní dotazník je přístupný na adrese www.zdravi-podporujici-chovani.cz. Vyplnění trvá zhruba hodinu a lidé ihned po dokončení získají výsledky popisující jejich osobnostní charakteristiky. 

Po skončení sběru dotazníků psychologové ještě povedou rozhovory s vybranými lidmi, které podrobí také neuropsychologickému vyšetření, například pomocí magnetické rezonance. Celý výzkum skončí v roce 2016, informace z něj však budou výzkumníci průběžně zveřejňovat na internetu. 

životní postoj
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.