Vltavotýnské slavnosti
s parťákem Temelínem

Vltavotýnské slavnosti
s parťákem Temelínem

31. 7. 2014

Uplynulý víkend jsem jako až na výjimku každoročně navštívila Vltavotýnské slavnosti města. Ty se konaly letos už podeváté jako nedílná součást projektu "Oranžový rok", který byl vytvořen v roce 2006 na podporu kulturního, sportovního a společenského dění a rozvoje spolkového života mezi Jadernou elektrárnou Temelín firmy ČEZ a městem Týnem nad Vltavou.

Odpůrci jaderné energie toto zřejmě neslyší rádi, ale je fakt, že Týn v poslední době opravdu viditelně vzkvétá, a to i díky pomoci blízkého Temelína.

Na letošní rok připadlo i 140. výročí založení Dobrovolného hasičského sboru, 95. výročí vzniku Místní organizace Českého svazu rybářů a konečně i 20. ročník Vltavotýnských výtvarných dvorků - prodejní výstavy děl mnoha umělců, mezi nimiž se vedle stálic jako Kristián Kodet, Marta Taberyová či Adolf Born objevili s několika dílky i Jan a Sára Saudkovi.

K slavnostem patřil průvod členů místní baráčnické obce a spolku rybářů, jehož účastníci spolu s představiteli města přišli uctít památku obětí obou světových válek z řad týnských občanů položením věnců k místnímu pomníčku. V centru města se konal rozsáhlý jarmareční trh se stánky všeho druhu, od pěstitelských přes výtvarné až po tradiční občerstvení.

Od pátečního podvečera až do sobotní noci se na hlavním pódiu před právě opravovaným kostelem sv. Jakuba na náměstí vystřídala řada hudebních skupin všeho druhu, přitahujících pozornost různých generací. Vyvrcholením hudebního programu bylo vystoupení pražských hostů - skupiny Těžkej Pokondr.

A pak už následoval závěrečný velkolepý ohňostroj, který, poté, co byla zhasnuta veškerá světla, v úplné tmě a z bezprostřední blízkosti působil velmi úchvatným dojmem, snad ještě silnějším než centrální ohňostroj u Vltavy v Praze.

Mezi lidmi se bohužel proslýchá, že další ročník týnských slavností, tedy jubilejní desátý, se z rozhodnutí ministra financí šetřit na správných místech, konat nebude. Nezbývá tedy, než se nechat překvapit. A to až zase za rok!

Moje město, moje obec
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%